«Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, ίσως και περισσότερους», πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 μετανάστες.

Ο κ. Γκάμπριελ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας για να εξοικονομηθούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Την Κυριακή το βράδυ οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισαν να περιλάβουν ένα ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 για τους μετανάστες. Παράλληλα τα κρατίδια και οι κοινότητες θα λάβουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να κηρυχθούν ασφαλείς χώρες προέλευσης το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, και να διευκολυνθούν οι ευκαιρίες για «νόμιμη μετανάστευση».

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στο Βερολίνο. Η Σουηδία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες επιθυμούν να φτάσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.