Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης βρίσκεται στην άκρη κάποιου δρόμου της Αθήνας αναζητώντας ταξί προκειμένου να μεταβεί στον προορισμό του. Οταν περνάει κάποιο, εκείνος το σταματάει, μπαίνει μέσα και κάθεται στο πίσω κάθισμα.

Ο ταξιτζής τον καλημερίζει και τον ρωτάει πού θέλει να πάει. Αφοπλιστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά: «Νομισματοκοπείο, κύριε». Ο οδηγός του ταξί γυρίζει προς τα πίσω το κεφάλι του και ρίχνει ένα βλέμμα απορίας στον διάσημο πελάτη του. Στα χείλη του Λαφαζάνη διαγράφεται ένα σαρδόνιο χαμόγελο και εύκολα γίνεται αντιληπτή η διάθεσή του να αστειευτεί.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο όπου τον παρέλαβε το ταξί και με φόντο φυλλωσιές δένδρων, ζητάει από τους ψηφοφόρους να μην ακούνε κραυγές διότι το κόμμα του έχει αντιμνημονιακή λύση και τους προτρέπει να τη μάθουν.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. Αυτό είναι το πρώτο τηλεοπτικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Το βίντεο διαδόθηκε ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σύντομα ένα από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο του Διαδικτύου και συγκεντρώνει πολλά κολακευτικά σχόλια για την πρωτοτυπία του. Αλλωστε στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι στον αυτοσαρκασμό, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο.

Η σημειολογία του βίντεο είναι σαφέστατη και παραπέμπει ευθέως σε όσα καταλόγισαν –ακόμη και κυβερνητικά στελέχη –στον Παναγιώτη Λαφαζάνη όταν εκείνος, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ακόμη, αντιδρώντας στη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών της τότε εσωκομματικής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Την επομένη, σε μερίδα του Τύπου γράφτηκε ότι εκείνος εισηγήθηκε εισβολή στο Νομισματοκοπείο ώστε να απαλλοτριωθούν περίπου 20 δισ. ευρώ, που αποτελούν αποθεματικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δημοσιεύματα τα αρνήθηκε πεισματικά, αλλά επέμεινε ότι τα χρήματα αυτά είναι υπαρκτά.

Η ΟΜΑΔΑ. Ποιοι είναι εκείνοι που σκέφτηκαν και έφτιαξαν το συγκεκριμένο, πετυχημένο κατά γενική ομολογία, τηλεοπτικό σποτ; Την πολιτική ευθύνη του τμήματος που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια της Λαϊκής Ενότητας έχει ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης. «Απέναντι στη λάσπη μέσω της οποίας προσπαθούν να απαξιώσουν τις θέσεις του κόμματός μας, η απάντησή μας είναι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός» είπε ο Κουβελάκης στα «ΝΕΑ».

«Η ομάδα αποτελείται από νέα παιδιά, ηλικίας 25 έως 30 ετών, στελέχη και φίλους του κόμματος, που δεν είναι επαγγελματίες της επικοινωνίας. Εχουν όμως την πίστη ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, για αυτό στρατεύονται μαζί μας» συμπλήρωσε. Επισήμανε επίσης ότι τα οικονομικά του κόμματος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν υπήρχε δυνατότητα να απευθυνθούν σε επαγγελματίες –κάτι που μόνο σε κακό δεν τους βγήκε –αλλά μόνο σε ανθρώπους που είχαν τη διάθεση της προσφοράς. Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνικούς και τον σκηνοθέτη που δούλεψαν στα γυρίσματα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τους οποίους δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα επικαλούμενος τη μη σχετική αδειοδότηση εκ μέρους τους.

Η δημιουργική ομάδα είναι πολυμελής, αλλά η κύρια ευθύνη ανήκει στη Μαρίζα Θεοτοκάτου και στον Παντελή Τζομπανέλη, που πρόσφατα παραιτήθηκαν από μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, και στον Αρη Τόλιο. Μάλιστα, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας υπογράμμισε στα «ΝΕΑ» ότι το επιτελείο δουλεύει με μεγάλο κέφι, αφήνοντας αιχμές για τη μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων στελεχών την εποχή που βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όπως σημείωσε ανήκαν στο Αριστερό Ρεύμα.

Πρόθεση του επιτελείου της Λαϊκής Ενότητας είναι να δημιουργηθούν ακόμη δύο μικρής διάρκειας σποτ μέχρι τις εκλογές, που και αυτά θα έχουν βασικό χαρακτηριστικό το χιούμορ.