Σαν μια παρτίδα πόκερ με ιδιαίτερα σκληρούς παίκτες χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου τα όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παρότι οι τόνοι ήταν ασυνήθιστα χαμηλοί για συνεδρίαση οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την τύχη εκείνων που διαφοροποιήθηκαν από τις κυβερνητικές επιλογές και δεν αποχώρησαν από το κόμμα.

Η πρόθεση όλων των πλευρών ήταν μία και σαφής: να μην μπει το κόμμα σε νέο γύρο εσωστρέφειας με αφορμή την παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στα ψηφοδέλτια. Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να στοιχίσει. Κάπως έτσι ερμηνεύεται η παρουσία στα ψηφοδέλτια στελεχών που δεν στήριξαν τις κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές το προηγούμενο διάστημα. Στις προθέσεις του στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ξεπεραστεί η παγωμάρα που επικρατεί στις σχέσεις με τους εναπομείναντες από την ομάδα των 53+ στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις όποιες διαφωνίες διατυπώθηκαν από κορυφαία στελέχη. Ετσι, η Βασιλική Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία θα βρεθούν σε εκλόγιμες θέσεις στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας όπως και ο Χρήστος Καραγιαννίδης στη Δράμα. Εκτός ψηφοδελτίων με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας βρέθηκε η Βασιλική Λέβα παρά την θετική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να τελειώνει με τους εσωκομματικούς μπελάδες και να επικεντρωθεί στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιον στον δρόμο προς την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλωστε και χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ φρόντισε να διαχωρίσει εκείνους που δήλωσαν «παρών» στην ψηφοφορία για τη συμφωνία και όσους την καταψήφισαν όταν μάλιστα δήλωναν πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και είχαν έτοιμους εκλογικούς συνδυασμούς, καρφώνοντας με αυτό τον τρόπο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα.

Ορισμένοι αναφέρουν πως αυτή η υποχώρηση από την πλευρά των σκληρών προεδρικών ήταν και ένα δώρο προς την ομάδα των 53+ ύστερα από την απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δώσουν τη μάχη των εκλογών στην πρώτη γραμμή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ομάδα Τσίπρα έκαμψε με αυτό τον τρόπο τις αντιστάσεις για την παρουσία του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη στην Α’ Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΡΙΞΗ. Ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση ως προς τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια επεφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησής του που έβαλαν πλάτη την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα, σε εκλόγιμες θέσεις θα βρεθούν στην Αττική ο Αριστείδης Μπαλτάς, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Νίκος Παρασκευόπουλος, στη Μεσσηνία ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Μάρδας, στη Β’ Αθήνας ο Νίκος Τόσκας και ο Χρήστος Σπίρτζης και στην Α’ Αθήνας ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα βρεθούν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Κοτζιάς και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.