Μικρή αύξηση σημείωσαν το Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ανήλθαν σε 4,959 δισ. ευρώ έναντι 4,595 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (χωρίς να υπολογίζονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων). Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν υποχρεώσεις των ασφαλιστικών Οργανισμών οι οποίες ανήλθαν σε 2,457 δισ. ευρώ έναντι 2,340 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,179 δισ. ευρώ έναντι 1,114 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστούσαν τον Ιούλιο σε ιδιώτες 315 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τους φορολογούμενους , επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ανήλθαν σε 781 εκατ. ευρώ έναντι 733 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι συνδεδεμένη με την πρώτη αξιολόγηση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος και τα προαπαιτούμενα του Φθινοπώρου.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει, στο πλαίσιο αυτό, την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ποσό που αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά που επιβαρύνεται σημαντικά από τα capital controls.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα υψηλά επίπεδα των 8-9 δισ. ευρώ που ανέρχονταν στις αρχές της δεκαετίας. Το Δεκέμβριο του 2011 ανέρχοναν σε 7,755 δισ. ευρώ για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα 8,841 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012. Το Δεκέμβριο του 2013 περιορίστηκαν στα 4,251 δισ. ευρώ και σε 3,019 δισ. ευρώ το Δεκεμβριο του 2014. Αυξήθηκαν στη συνέχεια σε επίπεδα άνω των 4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.