Ψυχρολουσία. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μανώλης Γλέζος. Οχι μόνο δεν ανακοινώθηκε η πολυπόθητη για το κόμμα Λαφαζάνη συνεργασία, αντίθετα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν χαρίστηκε καθόλου στην κριτική του εναντίον τους.

«Η δικιά μου αντίληψη είναι ο λαός στην εξουσία. Πώς λοιπόν να συνεργαστώ με κάποιους που λένε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Εγώ έχω πει ότι δεν χαρίζουμε την Ευρώπη στους Δυτικοευρωπαίους» ανέφερε ο Γλέζος. Επέμεινε μάλιστα στην αναγκαιότητα να προκύψει μια συμμαχία που θα έχει αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά, όπως τόνισε: «Αν δεν δημιουργηθεί ένας τέτοιος πόλος, εγώ θα ψηφίσω ΚΚΕ, παρά τις όποιες διαφωνίες μου».

Η αίσθηση που υπήρχε τις προηγούμενες ώρες ήταν πως το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς θα ανακοίνωνε τη συνεργασία του με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το κλίμα αισιοδοξίας για τη συμπόρευση των δύο πλευρών καλλιεργήθηκε από εκείνους. Πίστευαν ότι ο Γλέζος είχε πεισθεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που διατύπωνε. Μάλιστα, η εκτίμηση των κορυφαίων στελεχών της Λαϊκής Ενότητας ήταν ότι η συμμετοχή του Γλέζου στα ψηφοδέλτιά τους θα έδινε νέα δυναμική στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν τρίτη πολιτική δύναμη.

Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου κεντρικών στελεχών του νεοσύστατου κόμματος, όπως του Δημήτρη Στρατούλη και του Κώστα Ησυχου, αλλά και συνεργαζόμενων όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη.

Ο Μανώλης Γλέζος άφησε πάντως ανοιχτό παραθυράκι για συμμετοχή του στις ερχόμενες εκλογές, εφόσον μελετηθούν οι προτάσεις του για την άμεση δημοκρατία και υπάρξει συντονισμός των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα η Λαϊκή Ενότητα απέναντι στον Γλέζο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε δυσαρέσκεια για όσα ειπώθηκαν χθες.