Έγκλημα κατά του πολιτισμού χαρακτηρίζει η UNESCO την καταστροφή του ναού του θεού Βήλου στην Παλμύρα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, εκφράζει τη «βαθύτατη αναστάτωσή της» για το γεγονός, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό το έγκλημα δεν πρόκειται να σβήσει 4.500 χρόνια ιστορίας». «Μπροστά σ’ αυτό το νέο έγκλημα πολέμου, η UNESCO επαναλαμβάνει ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει ό,τι μπορεί να σωθεί, με έναν αγώνα χωρίς έλεος εναντίον του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών», συνεχίζει η Μπόκοβα, τονίζοντας ότι «είναι βασικό να εξηγήσουμε την ιστορία και τη σημασία των ναών της Παλμύρας».

«Όποιος πηγαίνει στην Παλμύρα θα θυμάται για πάντα μια πόλη που αντανακλά από μόνη της την αξιοπρέπεια όλου του συριακού λαού, η οποία ενσαρκώνει τα υψηλότερα ιδανικά της ανθρωπότητας. Η καθεμιά από αυτές τις επιθέσεις μας καλεί να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο την κληρονομιά της ανθρωπότητας, στα μουσεία, στα σχολεία, στα μέσα ενημέρωσης, στα σπίτια μας», κατέληξε.

«Σκότωσαν την Παλμύρα» είπε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ, αφού τη νύχτα δόθηκαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που επιβεβαίωναν την καταστροφή του μεγαλύτερου ναού του αρχαιολογικού χώρου. «Ήταν το ωραιότερο σύμβολο όλης της Συρίας. Και τον χάσαμε για πάντα» πρόσθεσε ο Αμπντελκαρίμ προειδοποιώντας ότι αυτή ήταν «η τελευταία πράξη πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Παλμύρας».