Βουτιά 12,2% έχουν σημειώσει το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές των ακινήτων στο Ντουμπάι, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αγορά ακινήτων Knight Frank.

Η υποχώρηση που καταγράφηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες έως και τον Ιούνιο ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα σε 56 μεγάλες αγορές οικιστικών ακινήτων. Είναι μάλιστα μεγαλύτερη ακόμη και από τη βουτιά των ακινήτων που καταγράφηκε στην Ουκρανία, ανέφερε η Knight Frank.

Το δεύτερο φετινό τρίμηνο οι τιμές στο Ντουμπάι υποχώρησαν 2,8%. Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε το Χονγκ Κονγκ όπου καταγράφηκε άνοδος στις τιμές των ακινήτων κατά 20,7%.

Στο Ντουμπάι από το 2012 έως και το 2014 καταγράφηκε σημαντική άνοδο των τιμών μετά το κραχ που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας. Η βουτιά είχε ξεκινήσει το 2008 και οδήγησε το Ντουμπάι κοντά στη χρεοκοπία. Μετά την ανάκαμψη που σημειώθηκε έως το 2014, οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν ξανά λόγω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου και της υποχώρησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών των νομισμάτων στη Ρωσία και την Ευρώπη. Οι εποπτικές Αρχές του Ντουμπάι επέβαλαν επίσης περιορισμούς στο ύψος των στεγαστικών δανείων που μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες.

© Bloomberg News