Μείζονα πρόκληση συνιστά για τη Γερμανία η διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, δηλώνει στο Euronews ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εξίσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έως το τέλος του έτους ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να φθάσει τις 800.000 στη Γερμανία -περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη χώρα τον Ιούλιο, περισσότεροι τον Αύγουστο.

«Ο αριθμός των μεταναστών είναι τετραπλάσιος από πέρυσι και αντιπροσωπεύει περίπου το 43% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μείζονα πρόκληση -ακόμη και για μια καλά οργανωμένη και πλούσια χώρα όπως η Γερμανία. Πρέπει να λάβουμε εθνικά μέτρα, αλλά και μέτρα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο ντε Μεζιέρ.

Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό, περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Γερμανία τον Ιούλιο, με τον αριθμό των αφιχθέντων να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 90.000 και 100.000 αυτόν το μήνα. Ο ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ αυτών που χρήζουν πράγματι βοήθειας και αυτών που δεν χρειάζονται προστασία.

«Όσον αφορά τα εθνικά μέτρα, αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, που είναι η παροχή αξιοπρεπούς καταλύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από τις σκηνές και να τους βρούμε στέγη γιατί ο χειμώνας πλησιάζει. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ακόμη και μια πολύ πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να έχει προβλήματα στη διαχείριση μιας τόσο μεγάλης μεταναστευτικής ροής».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη χορήγηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, ενώ η Γερμανία χορήγησε χωριστά ένα εκατομμύριο ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στις δύο βαλκανικές χώρες.

Επίσης την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές θα υιοθετήσουν τροποποιήσεις στην εθνική νομοθεσία μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για την υποδοχή προσφύγων.

Η πλειοψηφία των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη προέρχονται από χώρες που πλήττονται από κρίσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος κλιμακώνουν τη δράση τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γερμανίας έχουν προτείνει τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στους πολίτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν κατάγονται από πληγείσες από πόλεμο περιοχές.