Κατά της διακοπής των εργασιών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τάσσεται εμμέσως με σημερινή απόφασή του το Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε δεκτή σχετική προσφυγή της εταιρείας κατά του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) για το θέμα των τεχνικών μελετών του έργου.

Την απόφαση επί της αίτησης που είχε υποβάλει τον Απρίλιο η «Ελληνικός Χρυσός» κατά του τότε υπουργού ΠΑΠΕΝ και στελεχών του υπουργείου, για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών, εξέδωσε το ΣτΕ νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Η απόφαση (με αριθμό 3191) αφορούσε σε θέματα σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης και η σχετική υπόθεση δικάστηκε στις 3 Ιουνίου 2015.

Ειδικότερα, η απόφαση του ΣτΕ αν και δεν αναφέρεται άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού ΠΑΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη, για αναστολή των εργασιών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, εντούτοις την μπλοκάρει. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται ότι «είναι αβάσιμη η εγκυρότητα της ανάκλησης των τεχνικών μελετών του έργου», στην οποία προχώρησε το υπουργείο ΠΑΠΕΝ.

Στην ουσία το ΣτΕ ακυρώνει τη νομική βάση της τελευταίας απόφασης του κ. Σκουρλέτη, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των Μεταλλείων και στη διαθεσιμότητα των 2.000 εργαζομένων. Παράλληλα, απορρίπτει και τον ισχυρισμό της ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, ότι, δηλαδή, η «Ελληνικός Χρυσός» θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης και της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, κρίνοντας μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Το υπουργείο

«Δεν αφορά, ούτε ακυρώνει την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας η υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ». Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε σχετική ανακοίνωσή του. Μάλιστα το υπουργείο «διαβεβαιώνει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξαντλήσει τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και κάθε μέσο που του παρέχει ο νόμος, για την απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς προστασία του περιβάλλοντος και για την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Όπως εξηγεί το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, η από 28.4.2015 πράξη του τότε υπουργού, δια της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας.

Το υπουργείο δηλώνει ότι «δεν επιθυμεί και δεν δύναται να προβεί σε σχόλια ή κρίσεις επί του περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων».

Η «Ελληνικός Χρυσός»

Η εταιρεία από την πλευρά της, με αφορμή την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, ανακοίνωσε: «Η με αριθμό 3191/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου, συνιστά δικαίωση της «Ελληνικός Χρυσός» και αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη λειτουργία της με βάση τη νομιμότητα και την εκπλήρωση στο ακέραιο όλων των συμβατικών της υποχρεώσεων. Είναι πλέον σαφές, πως αν υπάρχουν ευθύνες για παραλείψεις, θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού… Απομένει πλέον στο ΥΠΑΠΕΝ και στον αρμόδιο υπουργό να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της Δικαιοσύνης…».