Στην αρένα διεκδίκησης των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει η Λαϊκή Ενότητα, έχοντας ως σαφή στόχο να διεμβολίσει από τα αριστερά το κόμμα από το οποίο γεννήθηκε. Οι επιθέσεις εναντίον της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού δείχνουν το σαφές στίγμα των προσθέσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Διακριτικά όμως τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί και το ΚΚΕ με τα πυρά του να στρέφονται κατά του νέου κόμματος.

Τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας δεν χάνουν την ευκαιρία να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακό, μεταλλαγμένο κόμμα που ουδεμία σχέση έχει με το ριζοσπαστικό κίνημα το οποίο από το 4% βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια πήρε στα χέρια του την τύχη της χώρας. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να αναδειχθούν οι ίδιοι ως οι πραγματικοί κληρονόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να οικοδομήσουν συνεργασίες με φορείς και κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, δίνουν μεγάλη βάση στην προσέλκυση στελεχών που διαφοροποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις εντάσσοντάς τα στα ψηφοδέλτια του κόμματος τους, όπως έγινε με τον γνωστό δημοσιογράφο Στάθη Σταυρόπουλο που θα συστρατευτεί με τη Λαϊκή Ενότητα.

Ομως σε αυτό το παιχνίδι διεκδίκησης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η Λαϊκή Ενότητα δεν παίζει μόνη της, αντίθετα έχει κι έναν σοβαρό αντίπαλο, το ΚΚΕ. Ο Περισσός αισθάνεται πλέον πιο ισχυρός από τη στιγμή που πιστεύει πως δικαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του σχετικά με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Το ΚΚΕ, πλην του κυβερνώντος κόμματος, στοχεύει ευθέως και το νεοσύστατο κόμμα, θεωρώντας το ως ένα ακόμη ανάχωμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση μερίδας ψηφοφόρων που βλέπουν θετικά τις θέσεις του Περισσού. Οι επιθέσεις εναντίον του κόμματος Λαφαζάνη θα είναι κάτι παραπάνω από συχνές κι επίμονες και ήδη τα στελέχη του ΚΚΕ αποκαλούν τη Λαϊκή Ενότητα «ΣΥΡΙΖΑ 2». Ως προτεραιότητα θέτουν την ανάδειξη της αναξιοπιστίας του νέου εγχειρήματος καθώς, όπως υποστηρίζει η ηγετική του ομάδα του Περισσού, τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος Λαφαζάνη βρίσκονταν στην κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή που υπογραφόταν η συμφωνία. Παράλληλα, τους κατηγορούν για συστηματική καλλιέργεια αυταπατών το διάστημα πριν το Μνημόνιο, όταν διατύπωναν την άποψη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει νέα δυσβάστακτα μέτρα για τον λαό.

Στο ΚΚΕ εκτιμούν πως ο βασικός στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι να πλασαριστεί σαν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος μετά τις εκλογές και γι’ αυτό κρατάει τη διερευνητική εντολή επιδιώκοντας συναντήσεις με τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων.