Θραύσματα από όλμους που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ στις αρχές του μήνα βρέθηκαν θετικά στο αέριο της μουστάρδας όταν εξετάστηκαν από τον αμερικανικό στρατό επί του πεδίου, ανέφερε την Παρασκευή αμερικανός ταξίαρχος των Πεζοναυτών.

Ο Κέβιν Κίλια, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών, δήλωσε ότι το τεστ αυτό δεν αποτελεί οριστική απόδειξη ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Τα θραύσματα θα υποβληθούν και σε άλλες εξετάσεις ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του αερίου μουστάρδας.

Σύμφωνα με τον Κίλια, οι οβίδες όλμων εκτοξεύτηκαν εναντίον θέσεων των Κούρδων Πεσμεργκά κοντά στην πόλη Μαχμούρ του Ιράκ στις 11 Αυγούστου. Τα θραύσματα συγκεντρώθηκαν από τους Κούρδους και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

«Καταφέραμε να πάρουμε θραύσματα από ορισμένες οβίδες και να κάνουμε μια πρόχειρη εξέταση (…) σε αυτά τα θραύσματα που έδειξαν την παρουσία θειούχου υπερίτη, ουσίας που είναι γνωστή ως αέριο της μουστάρδας» είπε ο ταξίαρχος. Ο Κίλια διευκρίνισε ότι το αέριο της μουστάρδας θεωρείται χημικός παράγοντας πρώτης τάξης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ελάχιστες άλλες χρήσεις πέραν του χημικού πολέμου.

Ο ταξίαρχος είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ώστε να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες από τα τεστ που γίνονται στα θραύσματα αυτά.