Διαψεύδει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ότι δυο εκ των δραστών της δολοφονικής ληστείας στην Ύδρα αποφυλακίστηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων που εισηγήθηκε ο ίδιος και ψηφίστηκαν από τη Βουλή με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Προς αποφυγήν δημιουργίας σύγχυσης εξαιτίας πρόσφατων δημοσιευμάτων με μυθεύματα, ότι δήθεν δύο κατηγορούμενοι για τη θανατηφόρα ληστεία στην Ύδρα εκμεταλλεύτηκαν τον πρόσφατο νόμο 4322/2015 για να αποφυλακιστούν, σημειώνονται τα εξής:

Στην πραγματικότητα έγινε χρήση ισχυουσών διατάξεων απόλυσης υπό όρους που αποτελούν επιβιώσεις ή επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές. Αντίθετα το παραπάνω πρόσφατο νομοθέτημα για τις ποινές προέβλεψε διαβαθμισμένη σύντμηση χρόνου απόλυσης υπό όρους κρατουμένων, εφόσον αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πιστοποιημένη αναπηρία, πράγμα που δεν συνέτρεχε στην περίπτωση της Ύδρας.

Υπενθυμίζεται το αυτονόητο, ότι για όλες τις πρόσκαιρες ποινές εγκλεισμού φθάνει κάποτε η ώρα της απόλυσης και ότι μια επιμήκυνση του χρόνου κράτησης συνήθως δεν μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στο έγκλημα. Ίσα ίσα καθιστά την κοινωνική επανένταξη δυσκολότερη και επομένως τη δευτερογενή εγκληματικότητα πιθανότερη».

Μητσοτάκης: Να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και την άμεση απόσυρση του σχετικού νόμου που έφερε για την αποσυμφόρηση των φυλακών ζητά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την θανατηφόρα ληστεία στην Ύδρα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρουν τους δράστες του εγκλήματος να έχουν αποφυλακιστεί εκμεταλλευόμενοι τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου δήλωσε:

«Το δεδομένο ότι διαπράξαντες την ειδεχθή ληστεία μετά φόνου στην Ύδρα είχαν αποφυλακιστεί προ ολίγων εβδομάδων εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, εγείρει ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής ευθύνης.

Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή είχαμε αναδείξει τα προβλήματα των ευεργετικών προς τους εγκληματίες διατάξεων του νόμου εστιάζοντας στους ισοβίτες τρομοκράτες και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού. Δυστυχώς αποδείχτηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ότι η πρόωρη αποφυλάκιση καταδίκων του ποινικού δικαίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος Παρασκευόπουλου οι εγκληματίες θα ήταν ακόμη στη φυλακή και το έγκλημα δεν θα είχε διαπραχθεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος οφείλει να παραιτηθεί αμέσως και η Κυβέρνηση να καταργήσει το σχετικό νόμο».

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να αποφυλακιστούν.

Η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή είχε επισημάνει τους κινδύνους αυτούς και ως εκ τούτου είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν την άκουσε.

Φαίνεται, όμως, ότι για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το κόστος της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ μικρό μπροστά στην εξαργύρωση προεκλογικών γραμματίων σε συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων, τρομοκρατών και εγκληματιών!

Δυστυχώς, η ιδεοληψία επικράτησε της λογικής και της σύνεσης. Υπό το πρόσχημα του ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού αποφυλακίστηκαν πρόωρα καταδικασθέντες για ειδεχθή κακουργήματα χωρίς έστω την παραμικρή απόδειξη σωφρονισμού.

Η κοινωνία, δικαίως, αναρωτιέται αν έτσι οραματίζονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ορθή αντεγκληματική Πολιτική αλλά και τη σωφρονιστική λειτουργία των ποινών.

Για τη Νέα Δημοκρατία προέχει η ασφάλεια των πολιτών και όχι η διευκόλυνση των εγκληματιών.

Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο».

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά το ίδιο θέμα:

«Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι οι πρόωρες αποφυλακίσεις που γίνονται με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών θα πρέπει να γίνονται λαμβάνοντας υπόψιν την επικινδυνότητα των κρατουμένων για την κοινωνία αλλά και τη βαρύτητα των εγκλημάτων που ενέχουν βία.

Το πρόσφατο περιστατικό της ειδεχθούς δολοφονίας του ατυχούς εστιάτορα στην Ύδρα από ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις ιδεοληψίες της σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Ας ξαναδούν τη νομοθεσία πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα».