Διευκολύνσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας έτσι ώστε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» -στο οποίο αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία- να μεταφέρει και άλλους πρόσφυγες από λιμάνια άλλων νησιών έχουν ζητήσει εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό που χειρίζονται και τα σχετικά κονδύλια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δρομολογεί τη ναύλωση πλοίου για 2.500 πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το Ελευθέριος Βενιζέλος που βρίσκεται από τις 13 Αυγούστου αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω, θα αναχωρήσει πιθανότατα το πρωί της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, ποιες θα είναι οι ενδιάμεσες στάσεις του και ποιος ο τελικός προορισμός, αλλά ούτε και τα δρομολόγια που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Ωστόσο, ναυτιλιακές πηγές ανέφεραν ότι σχετικό σήμα για απόπλου του Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11 το βράδυ της Τρίτης είχε σταλεί από την ΑΝΕΚ στο λιμεναρχείο της Κω με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο.

Παραμένει δεμένο στην Κω

Πιθανότατα, αμέσως, μετά την αποβίβαση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για μεταφορά προσφύγων και από άλλα νησιά.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Ελευθέριος Βενιζέλος επρόκειτο να αποπλεύσει μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για τον Πειραιά με ενδιάμεσες στάσεις στην Κάλυμνο και τη Λέρο.

Πάντως, έως και αυτήν τη στιγμή το πλοίο παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Κω.

Στο μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 πρόσφυγες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση λειτουργία κινητών μονάδων υποδοχής σε Κω, Λέρο και Χίο.