Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε στην Πελοπόννησο και στο Νομό Μεσσηνίας στις 8 και 9 Αυγούστου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στους Δήμους Τριφυλλίας, Πύλου – Νέστορος και Καλαμάτας συναντήθηκε με μέλη και φίλους του κόμματος, καθώς και με θεσμικούς, παραγωγικούς, αγροτικούς και εξαγωγικούς φορείς.

Στην συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματος για την ανάδειξη της παραγωγικής διαδικασίας στην περιφέρεια που θα αποτελέσει μοχλό για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται ιδιαίτερα μετά την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρη την Μεσσηνία.

Στη συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα ο κ. Θεοχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μία κυβέρνηση με Υπουργούς ευρύτερης αποδοχής και κύρους που θα γνωρίζουν τα θέματα και τους οποίους θα επιλέξει ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός αφήνοντας στην άκρη τα κριτήρια του “κομματικού πατριωτισμού”.

Η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε και εκλογές, είναι απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση, είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές. Συζητούμε και πάλι για βουλευτικές εκλογές, 4η φορά σε 3,5 χρόνια και 3η φορά στις κάλπες το 2015.

Δεν θα λύσουν οι εκλογές τα οικονομικά προβλήματα, αλλά μία αποτελεσματική κυβέρνηση. Αν ωστόσο προκύψουν ως αναπόφευκτες οι εκλογές για λόγους εσωκομματικών διεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι ενθαρρυντικά καθώς διαπιστώνει ότι δικαιώθηκαν οι θέσεις μας. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα και αυτό διευκολύνει την ύπαρξη συνεννοήσεων και συνεργασιών. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ανοιχτή για πιθανές συνεργασίες στα πλαίσια μίας μεταρρυθμιστικής, δημοκρατικής, αριστερής και σοσιαλιστικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται συνεργασίες, αλλά αυτές δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι μία νέα προοδευτική συμμαχία προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι απαιτείται άμεσα ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με βάση την περιφερειακή ανάπτυξη ενώ εστίασε ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα:

«Η συμφωνία με τους εταίρους είναι απολύτως αναγκαία, αλλά δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για μέτρα που δεν έχουν κανένα νόημα όπως η υπερφορολόγηση των αγροτών με μέτρα που ανάλογα δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης και με φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων, μέτρο που ισχύει σε ελάχιστες χώρες της Ε.Ε.. Πρόκειται για μέτρα που τέθηκαν, από ότι φαίνεται, σε μία ανέτοιμη κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης και ειλικρινά ελπίζουμε από εδώ και στο εξής σε μία αποτελεσματική διαπραγμάτευση προκειμένου να μην περάσουν»