Αποπληθωρισμός 2,2% κατεγράφη σε ετήσια βάση τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Όπως διευκρινίσθηκε την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία του Ιουλίου δεν ενσωματώνουν τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, η επίδραση των οποίων θα διαφανεί στα δεδομένα του Αυγούστου.

Εκτιμάται πως τον Αύγουστο οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες θα επιδράσουν μειωτικά στις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του μηνός Ιουλίου 2015, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2014 προκύπτει μείωση 2,2%, έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Σημειώνεται πως και τον Ιούνιο ο αποπληθωρισμός είχε ανέλθει σε ετήσια βάση στο 2,2%.

Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Ιούλιο 2015 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2015, παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 1,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Αυγούστου 2014 – Ιουλίου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ από τις 20 Ιουλίου 2015, έχουν συμπεριληφθεί εν μέρει στην εξέλιξη του πληθωρισμού Ιουλίου 2015.

«Δεδομένου ότι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ έγιναν μετά τη συλλογή των τιμών του Ιουλίου, η επίδραση των μεταβολών του ΦΠΑ στις τιμές θα περιλαμβάνονται κυρίως στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου 2015, με εξαίρεση ορισμένες κατηγορίες δαπανών, π.χ των διδάκτρων φροντιστηρίων των οποίων οι τιμές καθορίζονται σε ετήσια βάση στην αρχή του σχολικού έτους (Σεπτέμβριος) και των οποίων η επίπτωση θα καταγραφεί στον μήνα που για πρώτη φορά εφαρμόζονται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.