Κατά της συζήτησης περί Grexit τάσσεται η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Κλάουντια Μπουχ, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι η Αθήνα θα καταφέρει να αναστρέψει την κατάσταση. Τάσσεται ωστόσο κατά ενός «καθαρού» κουρέματος του χρέους και εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί από ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ.

«Η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή. Με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε η κ. Μπουχ στην οικονομική εφημερίδα Boersen-Zeitung. Προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundesbank, με κάτι τέτοιο «θα άλλαζε ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης».

Είναι σημαντικό, τονίζει η κ. Μπουχ, να υλοποιηθούν άμεσα στην Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει οικονομικά μια προοπτική μέλλοντος. «Άλλες χώρες έδειξαν πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό», επισήμανε.

Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για ένα καθαρό κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Μια άφεση χρέους μεταξύ κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης δεν είναι δυνατή, διότι θα έπληττε την αρχή του «όχι bail-out»» δήλωσε. Αμφιβάλλει δε ότι ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΜΣ είναι ο σωστός δρόμος για να βοηθηθεί η Αθήνα: «Ο ΕΜΣ αποτελεί μέρος μιας νέας θεσμικής τάξης, η οποία βοηθά έναντι αυστηρών όρων κράτη-μέλη σε μια οξεία κρίση. Στην ουσία, όμως, η Ελλάδα είναι ήδη εδώ και χρόνια σε κρίση και εξαρτάται από δημόσια βοήθεια» δήλωσε η κ. Μπουχ.

Προσέθεσε ότι το εάν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ πρέπει στη Γερμανία να το κρίνει η Βουλή. «Στο τέλος πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση» δήλωσε, αναφερόμενη σε πιθανές συνέπειες εάν τελικά συμβεί το Grexit.