Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων μια νέα high-tech ταινία ασφαλείας στα πακέτα των τσιγάρων.
Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ όμως τα τελωνεία της χώρας εμφανίζουν τεράστιες αδυναμίες ελέγχου με βασικότερη την παντελή έλλειψη μηχανημάτων X-Ray. Αδυναμίες που, σε κάθε περίπτωση, ναρκοθετούν την αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων.
Το νομοσχέδιοπροβλέπεικατ’ αρχάς την καταγραφή όλων όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα της διακίνησης καπνικών και παράλληλα τηνειδική σήμανση με ταινίες ασφαλείας, που θα περιέχουν και ηλεκτρονικές πληροφορίες για το πού, πότε και από ποιον παράχθηκε και πωλήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.
Ως προς την καταγραφή όλης της αλυσίδας, θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν τρεις βάσεις δεδομένων. Στην πρώτη θα καταγραφούνόλοι οι παραγωγοί καπνού της χώρας με αναλυτικά στοιχεία για το μέγεθος της παραγωγής τους, τις συμβάσεις που θα υπογράφουν με τις καπνοβιομηχανίες, έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος παράγει, πόσο παράγει, πού πουλάει και τι ποσότητα πουλάει. Επίσης θα καταγραφούν και όσοι μεσολαβούν από τον παραγωγό έως τη βιομηχανία και την τελική διάθεση των προϊόντων. Ολοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν ειδικές άδειες, αλλιώς θα υπόκεινται σε αυστηρές διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις.
Στη δεύτερη βάση δεδομένων θα καταγράφονται όλα τα προϊόντα καπνού που τίθενται στη διάθεση του κοινού με τις νέες ταινίες ασφαλείας, οι οποίες πέραν των αναλογούντων φόρων θα ενσωματώνουν σε barcode πληροφορίες για την προέλευση του προϊόντος.

Τέλος, στην τρίτη βάση δεδομένων θακαταγράφονται οι περιπτώσεις λαθρεμπορίας ανά την επικράτεια. Η βάση αυτή θα λειτουργεί στο ΣΔΟΕ και θα αφορά όλες τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας, δηλαδή ακόμα και καυσίμων ή αλκοόλ, έτσι ώστε να μπορεί να γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις υποθέσεων με στόχο τα κυκλώματα που δρουν εντός ή και εκτός Ελλάδας.

Λαθραίοτο 22%

Σήμερα το ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρων, περίπου 22%, που διακινείται στην αγορά είναι λαθραίο προκαλώντας τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κυκλοφορία προϊόντων αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης