Στο αστρονομικό, για τα δεδομένα της οικονομίας της ΠΓΔΜ, ποσό των 570 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει το κόστος του πολύκροτου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για την ανάπλαση της πλατείας των Σκοπίων, γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014» σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2010 και είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014, χωρίς ακόμη να έχει τελειώσει, προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Όμως στη διάρκεια προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του να ανέλθει στα 570 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2013 η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα- Μίλεφσκα είχε δηλώσει ότι το κόστος των έργων είχε ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική πρόβλεψη και έφτανε, μέχρι τότε, στα 207 εκατ. ευρώ.

Τελικά, σύμφωνα με την έρευνα του BIRN, η οποία διήρκεσε οχτώ μήνες και βασίζεται σε στοιχεία των Αρχών της ΠΓΔΜ σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες και τα οποία δεν αμφισβητούνται, το κόστος του σχεδίου «Σκόπια 2014» ανήλθε στα 570 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα είναι η ανέγερση δημόσιων κτηρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β).

Το σχέδιο αυτό είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα έργα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

Ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει υπεραμυνθεί τόσο της αισθητικής του σχεδίου, λέγοντας ότι έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», με στόχο την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας».

Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από