Ακόμη και οι πιο τολμηρές κεντρικές τράπεζες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που τους τελευταίους μήνες είχαν προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, τώρα αποφασίζουν να κάνουν «διάλειμμα» περιμένοντας τις αποφάσεις της Fed.

Οι αγορές, οι επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυτή την εβδομάδα στραμμένα τα μάτια στην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία συνεδριάζει στις 28 και 29 Ιουλίου για να ανακοινώσει τη νομισματική της πολιτική και ιδιαίτερα το πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

Σε αναμονή της απόφασης της Fed και της προοπτικής να αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε δολάρια, η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να τερματίσει τον πρόσφατο κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Τα τελευταία τρία χρόνια μείωσε 29 φορές τα βασικά επιτόκια δανεισμού οδηγώντας τα στο ιστορικό χαμηλό του 1,35%.

Τώρα και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσύρουν περισσότερη ρευστότητα και επενδύσεις από άλλες αγορές, λόγω αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Οι φόβοι αυτοί εντάθηκαν μετά την πρόσφατη δέσμευση της Τζάνετ Γέλεν να αυξήσει φέτος για πρώτη φορά από το 2006 το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε αμερικανικό νόμισμα.

Η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη που επανεξετάζει τη νομισματική της πολιτική αφού και η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας φαίνεται ότι σκέφτεται να μη μειώσει άλλο τα επιτόκια δανεισμού. Τον Μάρτιο είχε προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%, που είναι νέο ιστορικό χαμηλό. Τη δέσμευσή της να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού εξέφρασε, ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας. Τον Μάιο η χώρα είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού από 2% σε 1,75%, που είναι νέα ιστορικά χαμηλά. Η Τσεχία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ το ίδιο κάνουν η Βουλγαρία και η Κροατία. «Πρόκειται για το τέλος του κύκλου μείωσης των επιτοκίων στην περιοχή» ανέφερε ο διαχειριστής κεφαλαίων της Aberdeen Asset Management, Βίκτορ Ζάμπο.

Οι αποφάσεις της Fed βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της προσοχής, εκτιμά η Τζένιφερ Βέιλ που είναι στέλεχος της Bank Wealth Management. © Bloomberg News