Ως ήπειρο που «βρίσκεται σε κίνηση» περιγράφει την Αφρική ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Κένυα, σε ένα ταξίδι με ισχυρούς συμβολισμούς στη χώρα από την οποία έχει ρίζες.

Η Αφρική «είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ο κόσμος βγαίνει από τη φτώχεια» είπε κατά την έναρξη επιχειρηματικής συνόδου στο Ναϊρόμπι.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Κένυα είναι η πρώτη από εν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Κένυα και ορισμένοι συγγενείς του μένουν ακόμη εκεί.

«Το θέμα είναι προσωπικό για εμένα, υπάρχει λόγος που με λένε Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν περίπου 20 μέλη του Κογκρέσου και σχεδόν 200 επενδυτές. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αφρική βρίσκεται και η Αιθοπία.

Κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας στο Ναϊρόμπι, ο Ομπάμα ανακοίνωσε κονδύλια που ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια και τα μισά από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ένταξης γυναικών και νέων στην αφρικανική οικονομία.

«Εάν η μισή ομάδα βρίσκεται στον πάγκο, υπάρχει πρόβλημα» είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στον αποκλεισμό των γυναικών από την οικονομική δραστηριότητα.