Η βρετανική μυστική υπηρεσία MI5 απέκρυψε τις πληροφορίες που διέθετε για παιδεραστή που ήταν υψηλόβαθμος βουλευτής των Συντηρητικών επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ώστε να αποφύγει το σκάνδαλο, έκαναν σήμερα γνωστό βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα κυβερνητικά έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Τα έγγραφα, τα οποία φέρεται ότι βρέθηκαν σε αποθήκη του υπουργείου Εσωτερικών με έγγραφα προς αρχειοθέτηση, αποκαλύπτουν ότι το 1986 ο τότε επικεφαλής της MI5 Άντονι Νταφ ενημέρωσε τον τότε γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Ρόμπερτ Άρμστρονγκ ότι ένας μη κατονομαζόμενος υψηλόβαθμος βουλευτής των Συντηρητικών είχε «αδυναμία στα μικρά αγόρια», αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Times του Λονδίνου.

Ο Νταφ έγραψε ότι η υπηρεσία δεν προχώρησε στην έρευνά της, καθώς έκανε δεκτή τη διάψευση του βουλευτή περί εμπλοκής του με το αιτιολογικό ότι «ο κίνδυνος να περιέλθει σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για την ασφάλεια», συνεχίζει η επιστολή.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε την ύπαρξη των εγγράφων έπειτα από μήνες ερευνών του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News. Ο σταθμός είχε κατονομάσει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ουεστμίνστερ, που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο παιδεραστίας.

Ανάμεσά τους ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας σερ Πίτερ Μόρισον, ο υπουργός Εσωτερικών Λίον Μπρίταν, ο διπλωμάτης σερ Πίτερ Χέιμαν και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Ουίλιαμ βαν Στρόμπενζι. Και οι τέσσερις δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή.