Θέμα χρόνου θεωρείται η έναρξη των πρώτων συζητήσεων μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν NIOC, με την οποία ο ελληνικός όμιλος διατηρεί μακροχρόνια εμπορική σχέση, σχετικά με την σταθερή προμήθεια ποσοτήτων αργού.

Αλλωστε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Δύσης – Τεχεράνης για τα πυρηνικά, η NIOC απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή στα ΕΛΠΕ, καλώντας τα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την προμήθεια πετρελαίου αμέσως μόλις τελειώσει το Ραμαζάνι, ο ιερός δηλαδή μήνας των Μουσουλμάνων, που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου.

Στόχος της ελληνικής εταιρείας είναι να πετύχει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει μια σταθερή προμήθεια ποσοτήτων ιρανικού αργού, και που να συνοδεύεται από ένα διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή σε δόσεις των οφειλών των ΕΛΠΕ προς τη NIOC. Πρόκειται για ποσά άνω των 500 εκατ. δολαρίων, τα οποία τα ΕΛΠΕ χρωστούν στους Ιρανούς από πριν ισχύσει το εμπάργκο της Δύσης, πριν δηλαδή το 2012. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η οφειλή να αποπληρώνεται σε 3μηνιαίες δόσεις των 100 εκατ. εκάστη, κ.ο.κ.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι παρά σκέψεις. Ταυτόχρονα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, διότι δεν εξαρτώνται μόνο από τα ΕΛΠΕ και τη NIOC. Το πότε θα επανέλθει το ιρανικό αργό στις αγορές εξαρτάται καθαρά από πολιτικούς παράγοντες, εν πολλοίς αστάθμητους, καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την αμερικανική Βουλή, αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Χθες ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία με το Ιράν ως «απειλή για τον κόσμο» λέγοντας ότι η «Τεχεράνη μέσα σε δέκα χρόνια θα αποκτήσει όσες πυρηνικές βόμβες επιθυμεί», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζόν Μπένερ, που ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, είπε ότι το σώμα θα κάνει το παν για να απορριφθεί από το Κογκρέσο η συμφωνία.

Μπορεί να αργήσει η επάνοδος της Τεχεράνης στις αγορές

Με άλλα λόγια η επάνοδος του Ιράν στις πετρελαϊκές αγορές, και η κατ’ επέκταση συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια, αφού η πολιτική εξίσωση Ιράν-Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση να κρατήσουν μήνες, και δεν είναι τυχαίο πως οι προ ημερών πληροφορίες ότι τα πρώτα φορτία ιρανικού πετρελαίου θα αρχίσουν δειλά-δειλά να ταξιδεύουν προς τη Δύση από τον Οκτώβριο, δεν επιβεβαιώνονται. Καθώς οι αντιδράσεις για τη συμφωνία μεγαλώνουν, τίποτα δεν αποκλείει η επάνοδος της Τεχεράνης στις αγορές να γίνει από τον νέο χρόνο.

Θυμίζουμε ότι προ εμπάργκο, τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ αγόραζαν από το Ιράν κατά μέσον όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που κάλυπτε το 1/3 των ελληνικών εισαγωγών.

Επίσης προ μηνών, και καθώς πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν- Δύσης, ο πρώην υπουργός Π. Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου της χώρας Χ. Ζαμανίνια.

Σε εκείνη τη συνάντηση είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας ευρύτερης διακρατικής συμφωνίας, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα παρείχε στο Ιράν είδη πρώτης ανάγκης που έχει ανάγκη – από φάρμακα, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, μέχρι διυλισμένα καύσιμα όπως ντίζελ κίνησης – παίρνοντας σε αντάλλαγμα ποσότητες αργού πετρελαίου.

Τα ΕΛΠΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις, και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να έχει η διοίκηση του ομίλου με τον νέο υπουργό Π. Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτη.