Στο γυμναστήριο της Σητείας βρίσκονται πλέον οι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητη λέμβο το βράδυ της Δευτέρας, 120 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι μετανάστες διασώθηκαν μετά από επιχείρηση υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης με τη συμμετοχή συνολικά πέντε παραπλεόντων πλοίων και με το φορτηγό «MARA», σημαίας Τόγκο, να προσεγγίζει τη λέμβο, και με τη βοήθεια δύο ακόμη πλοίων, περισυνέλεξε με ασφάλεια τους επιβαίνοντες για να τους μεταφέρει στη Σητεία το πρωί της Τρίτης.

Αφού οι περισσότεροι απ’ αυτούς πείσθηκαν να αποβιβαστούν, πράγμα που είχαν αρνηθεί κατά την άφιξή τους στη Σητεία, άρχισαν σταδιακά να μεταφέρονται στον χώρο του λιμανιού .

Κατά την προβλεπόμενη ιατρική εξέτασή τους, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή 17 εξ αυτών στο Γενικό Νοσοκομείο Σητείας. Τα 7 περιστατικά, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ , αφορούσαν εγκυμονούσες γυναίκες ενώ τα υπόλοιπα 10 αφορούσαν παιδιά και άνδρες που εμφάνιζαν συμπτώματα αφυδάτωσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τους μετανάστες που έφθασαν στη Σητεία στους 217, εκ των οποίων 81 παιδιά, ενώ αναμένεται να γίνει αναλυτική καταγραφή τους και να παρθούν αποτυπώματα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία και το ποσό που πλήρωσαν, κατά πληροφορίες, για να μεταβούν στην Ιταλία ξεκινούσε από 3.500 έως και 5.500 δολάρια.