Στατιστικά-απολογιστικά στοιχεία για τη δράση της, καθώς και για τους αντίστοιχους δείκτες εγκληματικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line, έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο διάστημα αυτό παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου» στις ληστείες και στις κλοπές-διαρρήξεις, καθώς έχουν μειωθεί αισθητά σε στόχους «υψηλού ρίσκου».

Συγκεκριμένα, σε όλη την Επικράτεια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε υποκαταστήματα Τραπεζών, ΕΛΤΑ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων, αντιθέτως περισσότερες σημειώθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και ταξί. Αντίστοιχα, στις κλοπές-διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε σπίτια και Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ περισσότερες σε καταστήματα.

Αναφορικά με τις συλλήψεις, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν συνολικά 137.148 άτομα για αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, οι 40.031 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κλπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 167 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 21.227 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Κατά το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 147 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Στον τομέα της οδικής Ασφάλειας, μειώθηκαν τα ατυχήματα στην ελληνική Επικράτεια. Ειδικότερα, το α΄ εξάμηνο του 2015 καταγράφηκαν συνολικά 403 λιγότερα τροχαία (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Στο ίδιο διάστημα, συνελήφθησαν 96.550 άτομα να περνούν παράνομα τα σύνορα προς την Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 11.699 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2015 συνολικά 39.246 αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διατήρηση της δημόσιας τάξης στις 1.855 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.