Καθαρή εισροή καταθέσεων εμφάνισαν το πρώτο διήμερο λειτουργίας τους μετά τη λήξη της 20ήμερης αργίας οι τράπεζες, προς ευχάριστη έκπληξη των διοικήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Δευτέρα δεν ήταν λίγοι οι πελάτες που προχώρησαν σε καταθέσεις ποσών που σε αρκετές περιπτώσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 5.000 – 10.000 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες, η ρευστότητα του συστήματος βελτιώθηκε, καθώς παρά το αρνητικό κλίμα και την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα μετρητά που έφυγαν μέχρι το τέλος Ιουνίου, άρχισαν ήδη να επιστρέφουν.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, μπορεί τα νούμερα ακόμη να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αποτελεί μία άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, ως προς τη συμπεριφορά του συναλλακτικού κοινού, το οποίο επιδεικνύει μέχρι στιγμής μεγάλη ψυχραιμία.

Ομαλά κύλισαν και οι πρώτες ημέρες πρόσβασης στις θυρίδες, καθώς δεν δημιουργήθηκε πανικός και οι ενοικιαστές τους εξυπηρετήθηκαν χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα χρήματα που κατατέθηκαν προέρχονταν τόσο από τις θυρίδες, όσο και από τα … στρώματα.

Οι λόγοι της κατάθεσης σχετίζονται με την ασφάλεια διακράτησής τους σε προσωπικές κρυψώνες, με την πληρωμή υποχρεώσεων (οι τόκοι έχουν αρχίσει να τρέχουν στα δάνεια από την περασμένη Δευτέρα), όσο και με στρατηγικές διασποράς του κινδύνου (κατανομή ρευστότητας σε θυρίδες, «σεντούκια», λογαριασμούς).

Ενδεικτικό των εισροών που σημειώθηκαν είναι το γεγονός ότι πολλά καταστήματα δεν ζήτησαν νέα χαρτονομίσματα για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ κάποιες μονάδες που εμφάνισαν πλεόνασμα μετρητών κάλεσαν χρηματαποστολές για την αποστολή χρημάτων στα κεντρικά θησαυροφυλάκια.