Για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται πως μετατίθεται το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητούν τρόπους ώστε να περιορισθεί η μεταφορά στο εξωτερικό των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση τίτλων από ξένους επενδυτές, αλλά και τρόπους ώστε οι Έλληνες επενδυτές να μπορούν να αγοράσουν μετοχές με χρήματα πέραν όσων αποτελούσαν τα πιστωτικά τους υπόλοιπα στις 26 Ιουνίου.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να τεθούν «αγοραστικά αναχώματα» στις μαζικές εντολές πωλήσεως.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του ΧΑΑ είναι η ΕΚΤ να αυξήσει τα όρια ρευστότητας του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση 100 -150 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως για την λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών και υπό το πρίσμα της αξιολογήσεως του από τον οίκο FTSE. Αν και ο οίκος FTSE κανονικά θα αξιολογούσε την ελληνική αγορά στα τέλη του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της εξάμηνης αναθεωρήσεως των δεικτών του, επισπεύδει την σχετική ανακοίνωση και αναμένεται να αποφανθεί έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι ο FTSE διατηρούσε ως και σήμερα την εγχώρια αγορά στις αναπτυγμένες αγορές.