Την πεποίθηση ότι «ενωμένες οι δυνάμεις του Ελληνισμού, της ελληνικής κοινωνίας και της Διασποράς θα επιβεβαιώσουν ότι η ισχύς των εθνικών κρατών στον 21ο αιώνα συνδέονται με την εμπλοκή Διασποράς και εθνικού κράτους» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της 10ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα και την Τετάρτη στη Βουλή.

Η ΠΑΔΕΕ είναι μία μη κομματική πολιτική ένωση, με 200 μέλη από 27 χώρες, σήμερα, που συστάθηκε το 1996, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό τη δικτύωση και συνεργασία των ελληνικής καταγωγής μελών κοινοβουλίων τρίτων χωρών και στόχο την ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας μεταξύ του ελληνικού κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των χωρών τους.

Απευθυνόμενος στους ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους των ξένων κοινοβουλίων, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Χωρίς τη Διασπορά είμαστε ένα ανάπηρο κράτος. Χωρίς το κράτος μας παύετε να είστε Διασπορά με προοπτική ταυτότητας».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε μαζί, υπάρχουμε μαζί, στηριζόμαστε και σας στηρίζουμε» επισημαίνοντας ότι «προοπτική μας είναι ο ελληνισμός μέσω της Διασποράς να συνδέει τον πατριωτισμό με την οικουμενικότητα».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα στις πιο δύσκολες στιγμές της χρειάζεται την ισχύ της Διασποράς της και μάλιστα των πολιτικών της Διασποράς της, που «τους έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε» καθώς «υπάρχει γύρω από το ελληνικό ζήτημα μεγάλη μάχη ανάμεσα στους πολιτικούς στις φίλες χώρες, στις κοινωνίες, στη δημόσια τους γνώμη».

Οι πολιτικοί του Ελληνισμού της Διαποράς, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη μάχη του μέλλοντός της Ελλάδας, η οποία πρέπει να βρει δρόμους να κερδίσει την καρδιά των πολιτών τρίτων χωρών και να επηρεάσει την πολιτική τους σε πιο θετική κατεύθυνση.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «πολλά προβλήματά της Ελλάδας δεν έχουν προκύψει επειδή δεν μπορούσε να τα λύσει η ίδια» αλλά «προέκυψαν διότι υπάρχει το μεγάλο βάρος ισχύος και ιστορικής θεσμικής εμπειρίας των εταίρων μας, των φίλων μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πνεύμα της οικουμενικότητας που έχει η Ελλάδα όπως και η θρησκεία της Ορθοδοξίας, το οποίο συνδέεται με τον πατριωτισμό. «Αυτός ο πατριωτισμός» είπε «είναι όσο ποτέ αναγκαίος» διότι η χώρα μας ζει σε ένα τρίγωνο αστάθειας στην περιοχή και είναι το πιο σταθερό σημείο μέσα σε αυτό, γεγονός που της προσδίδει μία μεγάλη σημασία διεθνώς, με αποτέλεσμα ο ρόλος της Ελλάδας να μην είναι μόνο οικονομικός αλλά βαθύτατα γεωπολιτικός.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι «μια εξωτερική πολιτική της οικουμενικότητας και του πατριωτισμού», «της ευθύνης των πολιτικών που αλλάζουν τους θεσμούς προς όφελος των κοινωνιών τους», «μια εξωτερική πολιτική ενεργητική, που προσπαθεί και επιδιώκει να αποτρέψει και να ανατρέψει αδράνειες, μια δημοκρατική εξωτερική πολιτική που ανήκει στο χώρο της δημοκρατικής κοινότητας των κρατών, που υπηρετεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και θέλει να δώσει και να συμβάλλει στην προοπτική του πλούτου, πνευματικού, πολιτισμικού και οικονομικού των Ελλήνων».

Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη της ΠΑΔΕΕ «για το μεγάλο ταξίδι που κάνατε στην Ιθάκη σας. Αυτό το μεγάλο ταξίδι στην Ιθάκη δεν πάει ποτέ χαμένο. Η Ιθάκη υπάρχει, ο λαός της Ιθάκης πάντα σας περιμένει και προσβλέπει στη δική σας υποστήριξη».