Η εταιρεία οικοδομικών δραστηριοτήτων Mitsubishi Materials Corp. έγινε η πρώτη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία που ζήτησε δημόσια συγγνώμη γιατί χρησιμοποίησε αμερικανούς στρατιώτες ως δούλους σε καταναγκαστικά έργα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας συγχρόνως και μεταμέλεια για «τα τραγικά γεγονότα στο παρελθόν μας».

Η επίσημη συγγνώμη δόθηκε την Κυριακή από τον ανώτατο γενικό διευθυντή της εταιρείας Χικάρου Κιμούρα εκ μέρους της προκατόχου εταιρείας, Mitsubishi Mining, σε μια ειδική τελετή στο μουσείο του Κέντρου Σάιμον Βίζενθαλ στο Λος Αντζελες.

Περίπου 12.000 αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από την ιαπωνική κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες που έπασχαν από έλλειψη εργατικών χεριών. Πάνω από 1.100 από αυτούς πέθαναν από τις κακουχίες, σύμφωνα με τον ραβίνο Αβραάμ Κούπερ, αναπληρωτή κοσμήτορα στο Κέντρο.

Εξι στρατόπεδα αιχμαλώτων στην Ιαπωνία έχουν αποδειχθεί ότι είχαν διασυνδέσεις με τον κολοσσό Mitsubishi κατά τον πόλεμο. Είχαν συνολικά 2.041 κρατούμενους, από τους οποίους πάνω από 1.000 ήταν αμερικανοί, σύμφωνα με τον ΜΚΟ Asia Policy Point.

Ενώ προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν ζητήσει συγγνώμη για την βία που άσκησε η Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν δείξει μεταμέλεια ως τώρα.

Στην παρουσίαση, δίπλα στον Κιμούρα βρισκόταν ο Γιούκιο Οκαμότο, που είχε εργαστεί σε καταναγκαστικά έργα σε ένα ορυχείο χαλκού και είναι ειδικός σύμβουλος του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

Την τελετή παρακολούθησαν πρώην αιχμάλωτοι και οι οικογένειές τους. «Είναι μια θαυμάσια μέρα», είπε ο 94χρονος βετεράνος Τζέιμς Μέρφι, που επέζησε καταναγκαστικών έργων στην εταιρεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από