Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς εξέδωσε για την Τρίτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε για την Τρίτη 21 Ιουλίου η κατηγορία κινδύνου 4 ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Χίο, τη Λέσβο, την Αργολίδα και την Κορινθία.

Στο μεταξύ, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αεροπυρόσβεση συμμετέχει πλέον και γαλλική Μονάδα.

Μετά από ελληνικό αίτημα, έπειτα από τις πυρκαγιές της περασμένης Παρασκευής, κυρίως στις περιοχές του Βύρωνα, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου, ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα, που ζήτησε την ενίσχυση των επιχειρησιακών της δυνάμεων σε εναέρια μέσα.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα η Γαλλία, η οποία απέστειλε το Σάββατο μία Ευρωπαϊκή Μονάδα Πολιτικής Προστασίας (module), αποτελούμενη από δύο Καναντέρ CL 415, ένα αεροσκάφος Beechcraft για εναέρια επιτήρηση και 16μελές πλήρωμα.

Ηδη τα γαλλικά Καναντέρ, με τη συνοδεία ενός ελληνικού, επιχείρησαν την Κυριακή στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Καλαμάκι Ζακύνθου και στο Μαλαντρένι Αργολίδας.