Αποφασισμένα να συνεχίσουν τον ανένδοτο αντιμνημονιακό αγώνα εντός ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας τη μη επικύρωση της συμφωνίας και την άμεση στροφή στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, εμφανίζονται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Παρότι μοιάζει παράδοξο, οι βουλευτές και τα μέλη κομματικών οργάνων που συντάσσονται με την εσωκομματική μειοψηφία δεν παύουν να ισχυρίζονται σε όλες τους τις τοποθετήσεις ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να στηρίζουν τα Μνημόνια τα οποία η ίδια πλέον νομοθετεί.

Στο στρατηγείο της ομάδας του Παναγιώτη Λαφαζάνη συνεχίζουν να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις για το άμεσο μέλλον. Γνωρίζουν ότι η σύγκρουση με την πλειοψηφία πλησιάζει άμεσα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα τραβήξουν πρώτοι το πιστόλι που θα προκαλέσει την αιματοχυσία. Ειδικά από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ξήλωσε τα στελέχη της μειοψηφίας από υπουργικές θέσεις και σχεδόν ταυτόχρονα απομόνωσε τους βουλευτές της από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφέροντας σε συνεργάτες του πως δεν τους μετράει στην κυβερνητική πλειοψηφία, εκτιμούν πως η ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την πλειοψηφία.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Το πρώτο βήμα που ετοιμάζουν είναι και το αυτονόητο. Να κρατηθεί η ομάδα ενωμένη και να καταψηφίσει συντεταγμένα και στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη για το σύνολο της συμφωνίας. Οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας στη Βουλή μετράνε ήδη τρεις απώλειες καθώς ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης –ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών –και η βουλευτίνα Εβρου Νατάσα Γκάρα έχουν συνταχθεί πλήρως με την πλειοψηφία. Απώλεια θεωρείται και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής που παραιτήθηκε και από βουλευτής για να επιστρέψει στην Ευρωβουλή μετά την παραίτηση του Μανώλη Γλέζου. Μάλιστα, δεν παραλείπουν να αφήνουν αιχμές για τη στάση του Γιάννη Αμανατίδη, αναφέροντας σε συζητήσεις τους πως «μερικοί, ναι, ανταμείφθηκαν καλά».

Δεύτερο βήμα αναμένεται να αποτελέσει η αναζήτηση συμμαχιών τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στα όργανα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τον συντονισμό της δράσης τους. Μπορεί οι ιδεολογικές διαφορές των δύο ανδρών να είναι μεγάλες και να συγκρούστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, όμως στην παρούσα φάση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Οπου «εχθρός» για τα δύο πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων. Μάλιστα ο Βαρουφάκης, μέσω συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, προαναγγέλλει την παραμονή του στα έδρανα της Βουλής καθώς, όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της χώρας, προσθέτοντας πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ –ενώ είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό έχουν διαρραγεί.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ. Παράλληλα, η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει να ζητά την άμεση σύγκληση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο που υπέγραψαν τα 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα θεωρείται μια καλή αρχή για τα στελέχη της μειοψηφίας. Αν και αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδίσουν την πλειοψηφία στα όργανα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απονομιμοποίηση της ηγεσίας Τσίπρα, εκτιμούν πως το κόμμα είναι ικανό να ανατρέψει την πορεία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προώθηση πολιτικών που πηγάζουν από τη συμφωνία. Το κλειδί γι’ αυτήν την αναστροφή πιστεύουν ότι βρίσκεται στη βάση του κόμματος, που θα μπορούσε να εκφραστεί μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο. Ως πλησιέστερους συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να έχουν τα στελέχη της πρώην ΚΟΕ, που μέχρι και πέρσι προσμετρώνταν στο πλευρό της προεδρικής πλειοψηφίας. Επίσης προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες και σε στελέχη της ομάδας των «53» που αντιδρούν στη συμφωνία.

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ. Πάντως, στην Αριστερή Πλατφόρμα προετοιμάζονται και για το σενάριο της οριστικής ρήξης και διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον πολιτικό χρόνο να συρρικνώνεται επικίνδυνα και τις κάλπες να μη φαντάζουν τόσο μακρινές, θέλουν να είναι έτοιμοι ακόμη και για δικό τους νέο πολιτικό φορέα ώστε να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών σε περίπτωση που τα σενάρια τα οποία θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να τους αποκλείει από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ επαληθευτούν.