Πέθανε χθες το βράδυ ο βασικός ύποπτος στη δίκη για τη μαζική δολοφονία, το 2009, μιας αντίπαλης οικογένειας και δημοσιογράφων στα νότια των Φιλιππίνων, σύμφωνα με έναν δικηγόρο και τα μέλη της οικογένειας.

Ο Αντάλ Αμπατουάν ο νεώτερος, πατριάρχης μιας πολιτικής φατρίας, πέθανε στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Νεφρού, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη τη Δευτέρα. Κάποια μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στο πλευρό του, δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο δικηγόρος Φέρντιναντ Τοπάκιο.

Η Μαγιάν Σινσουάτ, συγγενής του Αμπατουάν, επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Ο 74χρονος πρώην κυβερνήτης επί 10 χρόνια της επαρχίας Μαγκιντανάο στο νησί Μιντανάο, θα ταφεί το Σάββατο, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση.

Ο Αμπατουάν, οι τρεις γιοι του, ένας αδερφός του και οπαδοί του, ανάμεσα τους και αστυνομικοί, δικάζονταν από το 2010 για την δολοφονία 58 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και δεκάδων τοπικών δημοσιογράφων, που θάφτηκαν σε μαζικό τάφο σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Μαγκιντανάο. Συνολικά 198 ύποπτοι έχουν αναγνωριστεί, αλλά μόνο οι 120 εξ αυτών έχουν συλληφθεί.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει χαρακτηρίσει τις μαζικές αυτές δολοφονίες ως το πιο θανατηφόρο γεγονός για δημοσιογράφους στην ιστορία.

Τα αρχεία του δικαστηρίου φανέρωσαν πως τον Νοέμβριο του 2009 η φατρία του Αμπατουάν σταμάτησε μια αντίπαλη φατρία σε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου, καθώς τα μέλη της τελευταίας πήγαιναν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές στην επαρχία Μαγκιντανάο.

Οδήγησαν 58 ανθρώπους σε ένα κοντινό λόφο, όπου τους πυροβόλησαν και έθαψαν εκεί τα πτώματά τους και τα οχήματα τους σε μαζικούς τάφους. Η άφιξη στρατιωτών τους εμπόδισε να ολοκληρώσουν την ταφή των πτωμάτων και να συγκαλύψουν το έγκλημά τους.