Λεπτό προς λεπτό όλες οι δραματικές εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται στον Υμηττό, στη Λακωνία, την Εύβοια και τη Μαλακάσα.

20.32

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, πραγματοποιείται αυτή την ώρα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι Υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής Υπουργός Γ. Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, ο Διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος.

20.32Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται τώρα το ένα μέτωπο της φωτιά στη Νεάπολη Βοιών δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στην Νεάπολη και στα χωριά γύρω από την Κωμόπολη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό και κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ σε όλη την έκταση από όπου πέρασε η φωτιά οι πυροσβέστες, αλλά και πολίτες που συνδράμουν το έργο τους, επιχειρούν για πλήρη έλεγχο της φωτιάς.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη και όλη την ευρύτερη περιοχή.

20.16Εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο.

20.16 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 17:30 στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. Για την αντιμετώπισή της ενεργούν 15 οχήματα με 45 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντικές ομάδες, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη καναντέρ και δύο πετζετέλ.

«Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής των Π.Υ. Κορινθίας Αχιλλέας Τζουβάρας.

19.40 52 φωτιές εκδηλώθηκαν στη χώρα από τις 6 το πρωί της Παρασκευής

19. 32. Στη Μαλακάσα γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά πάνω από το στρατόπεδο, να μην περάσει την Εθνική και προσεγγίσει την Πάρνηθα.

19. 31 Το κύριο μέτωπο της φωτιάς στον Υμηττό βρίσκεται σε χαράδρα στην κορυφογραμμή, στο ύψος της Άνω Γλυφάδας

19.30 Η φωτιά στην Εύβοια ανακόπηκε ελαφρώς.

19.20 Στη Λακωνία η μάχη γίνεται γύρω από τη Νεάπολη. Έφθασε στα πρώτα σπίτια και καταβάλλονται προσπάθειες να μην περάσει στον αστικό ιστό.

19.00 Ελικόπτερο που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έπεσε σε περιδίνηση αλλά ο πιλότος κατάφερε να το επαναφέρει

18.45 Με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου προστασίας του Πολίτη Δ. Αναγνωστάκη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ Δ. Τσακνάκη αστυνομικοί ξεκινούν περιπολίες σε δασικές περιοχές και άλση, ενώ περιπολίες θα κάνουν για την πρόληψη πυρκαγιών και μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δύο πυροσβεστικά οχήματα της ΓΑΔΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν όπου κληθούν να συνδράμουν, όπως και δύο αύρες της ΕΛΑΣ. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και λεωφορεία της αστυνομίας προκειμένου να μεταφέρουν εφόσον χρειασθεί σε ασφαλή σημεία κατοίκους περιοχών που θα βρεθούν σε πιθανό κίνδυνο ή κατασκηνωτές.

18.20Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο δήμο Πύλου-Νέστορος.

Ήδη επιχειρούν για την κατάσβεσή της 5 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ συντρέχουν και οι υπηρεσίες του δήμου.

18.15Τρεις κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Μαλακάσα που μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση τον Ωρωπό. Τα παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις μεταφέρθηκαν ασφαλή σε άλλη περιοχή. Από τους πυκνούς καπνούς και τις φλόγες που κινούντο απειλητικά προς οικισμούς κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

Με κατεύθυνση την περιοχή της Τερψιθέας κινείται το κύριο μέτωπο της φωτιάς στον Υμηττό . Σημαντικά προβλήματα εξακολουθούν να προκαλούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις , όπως σε μια χαράδρα στο ύψος της Ηλιούπολης.

17.40 Εκκενώνονται κατασκηνώσεις στην περιοχή της Μαλακάσας

17.25 Στη Λακωνία μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, προκειμένου να συνδράμει «στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών υγείας».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε πολίτες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία», εξ’ αιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

17.10Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, τον δήμαρχο Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ηκατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και οι αρχές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας στο ύψος του χωριού Άγιοι Απόστολοι. Η φωτιά μαίνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

16.50 Διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στη Μαλακάσα που εκδηλώθηκε στο ύψος του 43ου χλμ της Εθνικής Οδού. Η φωτιά κατευθύνεται προς Ωρωπό, προς το παρόν δεν απειλεί οικισμούς.

16.40Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας.

Πριν λίγο, οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωρίο Αφράτι και η πυροσβεστική με την αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή σε ασφαλές σημείο. Εκκενώθηκε και οικισμός ρομά.

16.28 Για δύο εστίες φωτιάς στην Αργολίδα μιλά η Πυροσβεστική. Σε εξέλιξη είναι από τις 2.30 το μεσημέρι δασική πυρκαγιά στα Ιρια, όπου επιχειρούν εννέα οχήματα με 22 πυροσβέστες και 11 άτομα ως πεζοπόρο τμήμα. Ελέγχουν οι πυροσβέστες τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στο Δρέπανο του Δήμου Ναυπλιέων.

16.20Νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Μαλακάσας. Το μέτωπο,σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, κατευθύνεται από την Μαλακάσα προς τον Ωρωπό.

16.15Στο μέτωπο που κατευθύνεται προς την Αργυρούπολη ,έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η φωτιά στον Υμηττό στα άλλα μέτωπα φαίνεται να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

16.10Πεύκα και ελιές κατακαίει από τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Πισσώνας, βορειανατολικά της Χαλκίδας, στον δρόμο Νέας Αρτάκης-Στενής, στην Εύβοια.

16.00

Ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, η μεγάλη πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στον Καρέα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.

15.50 Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κατήγγειλε ο δήμαρχος Βύρωνα. Είπε πως πολλοί κάτοικοι είδαν ότι η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα από τέσσερα μέτωπα.

15.45 Λόγωτων μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών, θέτονται σε 24ωρη προληπτική φύλαξη, έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη και σε επιφυλακή το Άλσος Ιλισίων και η Ακαδημία Πλάτωνος.

15.40Με τρία υδροφόρα οχήματα συμβάλλει ο δήμος της Αθήνας στην κατάσβεση της φωτιάς στον Καρέα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δήμου Βύρωνα.

Παράλληλα, θέτονται σε 24ωρη προληπτική φύλαξη, έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη και σε επιφυλακή το Άλσος Ιλισίων και η Ακαδημία Πλάτωνος.

15.34Σε εξέλιξη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ,βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Νέα Αρτάκη στην Εύβοια και κατακαίει ελιές και πουρνάρια.

Η φωτιά εκδηλώθηκε ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να απειλεί προς το παρόν σπίτια.

15.30Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.

15.15 Πληροφορίες για ζημιές σε σπίτια στον Καρέα

15.14Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

15.10Στην υποβολή αιτήματος σε Γαλλία και Ιταλία προκειμένου να βοηθήσουν με εναέρια μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών προσανατολίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Γιάννης Πανούσης.

15.00Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα. Στο Υμηττό επιχειρούν 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα ενώ στη Λακωνία επιχειρούν 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.