Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα Βαλκάνια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όσον αφορά τη Βαλκανική πολιτική της χώρας μας (όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου), προκαλούν όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό, όλο και σοβαρότερα ερωτηματικά, καθώς φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι οδηγούν σε μεταβολή ή ακόμα και σε ακύρωση σταθερών προτεραιοτήτων και θέσεων της Ελλάδας στην τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την επίσημη και πλήρη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων. Έως τώρα έχουμε εισπράξει άρνηση. Προσβλέπουμε σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση στην επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου».