«Η Βουλή θα ψηφίσει αύριο κατ´ ανάγκην το πλαίσιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Θα ψηφίσουμε σκληρά μέτρα τα οποία είχαμε πια ξεπεράσει μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου» αναφέρει σε δήλωσή του

ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δυστυχώς αυτά κατέστησαν αναγκαία λόγω των λαθών, των ψεμάτων και των ψευδαισθήσεων το τελευταίου εξαμήνου.

Δεν ήταν αναπόφευκτη η παλινδρόμηση αυτή, πάμε τρία χρόνια πίσω.Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε την παλινδρόμηση ως αφετηρία μιας νέας εθνικής δυναμικής.Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο» συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος και συμπληρώνει:

«Η κυβέρνηση δεν το έχει καταθέσει ούτε και μπορεί να το φτιάξει.Χρειάζεται μια εθνική, κοινωνική, παραγωγική και θεσμική συμφωνία.Χρειάζονται θεσμικές εγγυήσεις.Πρέπει να ξέρουμε αν υπάρχει κυβέρνηση, αν υπάρχει και λειτουργεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία που παραπέει, αν μπορεί να λειτουργήσει η Βουλή που ασφυκτιά υπό την πρόεδρό της» λέει.

«Και επιπλέον αυτού τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση των λεπτομερειών για να πάμε στο πραγματικό μνημόνιο με τον ESM, αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με εθνικό τρόπο για να καταστεί η νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο εφαρμόσιμο για την οικονομία μας και ασφαλές για τον τόπο μας.

»Ο χρόνος που πέρασε είναι χαμένος εθνικός χρόνος και πρέπει να τον ξανακερδίσουμε.

»Χρειάζεται πάντα η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, γιατί τώρα αυτά που λέει με πολύ γενικό τρόπο το κείμενο της Κυριακής – το είδαμε ξημερώματα Δευτέρας- πρέπει να μετουσιωθεί σε μία δανειακή σύμβαση και σε ένα μνημόνιο όπως το προβλέπει το ισχύον νομικό καθεστώς του ESM.

»Άρα πρέπει εκεί να μπορούμε να πούμε πράγματα τα οποία είναι και συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα.

»Δεν πρέπει μετά από δύο μήνες, μετά από έξι μήνες, να ξανανοίξει η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί.

»Δεν πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι η δραματική ιστορία του grexit, η οποία δυστυχώς έχει μπει και με ευθύνη εσωτερικών παραγόντων που έπαιξαν το παιχνίδι αυτό. Και το έπαιξαν με τρόπο τραγικό και ανεύθυνο» καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.