Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε σήμερα (Τρίτη) το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην επιστροφή περίπου 456 εκατομμυρίων ευρώ από αποθεματικούς πόρους (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, ή SDR) που όφειλε και έπρεπε να έχει καταβάλει μέχρι σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάσει σύντομα την αίτηση της χώρας για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της δόσης του δανείου που έληγε στις 30 Ιουνίου.

Ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση τα εξής:

«Η αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου των 360 εκατ. δολαρίων SDR (περίπου 456 εκατ. ευρώ) που η Ελλάδα όφειλε να καταβάλει μέχρι σήμερα (Δευτέρα) στο ΔΝΤ δεν έχει γίνει. Εχουμε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για την εξέλιξη αυτή. Οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1,6 δισ. δολάρια SDR (περίπου 2,0 δισ. ευρώ). Η αίτηση των ελληνικών αρχών για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής που έπρεπε να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες».

Το ποσό των 456 εκατ. ευρώ αντλήθηκε από τους αποθεματικούς πόρους του ΔΝΤ (SDR) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κράτη-μέλη για διευκόλυνση σε επείγουσες περιπτώσεις και να τα επιστρέψουν στο Ταμείο. Η Ελλάδα άντλησε χρήματα από τους πόρους αυτούς για να αποπληρώσει τη δόση στις 12 Μαΐου.