Ως μη νόμιμο επέστρεψαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείαςπίσω στην κυβέρνηση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπετην σύσταση και την οργάνωση της Γενικής Γραμματείας ΚυβερνητικούΣυμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Το επίμαχο διάταγμα που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασίαστο Ε΄ Τμήμα, προέβλεπε ότι η λειτουργία της Γενικής ΓραμματείαςΚυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θα επιβαρύνει τονπροϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών με 829.000 ευρώ ετησίως (καιγια το τρέχον έτος κατά 482.000 ευρώ).

Επίσης, προέβλεπε τη σύσταση θέσεων προσωπικού, όπως είναι 12 θέσειςειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών, όπως επίσης προέβλεπε καιτη σύσταση θέσεων προσωπικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η δαπάνη που προκαλεί ηέκδοση προεδρικού Διατάγματος πρέπει να βεβαιώνεται ότι είναισύμφωνη με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου

Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η απλή αναγραφή ότι η προκαλούμενη δαπάνη από το σχέδιοΠροεδρικού Διατάγματος θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα καλυφθείαπό συγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν αρκεί για να κριθεί νόμιμο τοδιάταγμα.

Επιπλέον οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι «δενέχουν προβλεφθεί πιστώσεις στο προϋπολογισμό του υπουργείου

Οικονομικών», αλλά όπως αναφέρεται στο επίμαχο σχέδιο ΠροεδρικούΔιατάγματος ότι η σχετική δαπάνη θα αντιμετωπιστεί με την μεταφοράπιστώσεων από το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή,

αυτόματα καθίσταται μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος .

Παράλληλα, όμως συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «υπό τις παρούσεςέκτακτες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, για τηναντιμετώπιση των οποίων θεσπίστηκε μεταξύ των άλλων και τοΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, «η σύσταση νέωνοργανικών θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα είναι επιτρεπτή υπό την

προϋπόθεση ότι αποσκοπεί στην κάλυψη επιτακτικής ανάγκης η οποία δενμπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, όπως η αναδιοργάνωση τωνυπηρεσιών και η ανακατανομή του προσωπικού».