Διαφωνούν οι σημαντικότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι με την πρόταση Σόιμπλε για ένα «προσωρινό Grexit”, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt .

«Φενάκη» χαρακτηρίζει την πρόταση ο διεθνούς φήμης καθηγητής Οικονομικών Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα Grexit», λέει ο καθηγητής Μπόφινγκερ και προειδοποιεί ότι «σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγούσε στο χάος και τον υπερπληθωρισμό».

«Η πρόταση Σόιμπλε δεν είναι καλή», λέει ο Μίκαελ Χούτερ , διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία. «Η επιστροφή στο ευρώ μετά την καταληκτική ημερομηνία είναι εξωπραγματική. Πρέπει να αποκαλύψουμε ότι αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση Σόιμπλε είναι η έξοδος της Ελλάδας».

Την αντίθεσή του σε ένα «προσωρινό Grexit» εκφράζει και ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Νίκολας Χάινεν που προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος την ελληνική οικονομία, θα εξασθένιζε περισσότερο τη θέση της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά θα πυροδοτούσε και μια μεγάλη πολιτική διαμάχη για την ημερομηνία επανεισόδου στη ζώνη του ευρώ.

Ο Νίκολας Χάινεν προειδοποιεί ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η πρόταση Σόιμπλε αποπνέει μια πατερναλιστική αντίληψη της ευρωπαϊκής πολιτικής», τονίζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank.