Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες ώστε πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματισθεί για τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, η κυβέρνηση να έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για την παροχή εξουσιοδότησης στον Πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί για την επίτευξη συμφωνίας βάσει της ελληνικής πρότασης.

Στο μεταξύ, χωρίς ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

να θέτει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της συγκινησιακά φορτισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απόψε δεν θα δεχθεί να μην υπάρξει η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία και πρόσθεσε: «θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του».

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «με το δημοψήφισμα δεν επιδιώξαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρώπη, εντολή μας είναι μια καλή συμφωνία». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τις τελευταίες μέρες και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα εκτίμησε ότι φέρνει μια καλύτερη συμφωνία από εκείνη που είχε προταθεί από τους θεσμούς δίκην τελεσιγράφου, προ του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του ότι με το δημοψήφισμα δεν πήρε εντολή να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αναγνώρισε πως τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και πως αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ενημέρωσε για την πρόταση.

Για την αποτίμηση των έως τώρα εξελίξεων και των καθορισμό της στάσης που θα τηρήσουν συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, ΑΝΕΛ και στο Ποτάμι.

Στις Επιτροπές της Βουλής

Το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια με στόχο το αργότερο πριν από την έναρξη του Eurogroup η κυβέρνηση να έχει λάβει την αιτούμενη εξουσιοδότηση από τη Βουλή.

Το πρωί του Σαββάτου στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί EuroWorking Group για να ακολουθήσει το απόγευμα στις 16.00 σύσκεψη στο πολύ κρίσιμο Eurogroup.

Οπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου οι στιγμές είναι κρίσιμες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ – στηρίζουν τη συμφωνία που εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα «άρνησης» από την πλευρά των εταίρων.

Η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή

Αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η διαδικασία συζήτησης για την εξουσιοδότηση της Βουλής στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στη βάση του κειμένου της πρότασης. Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση την κατέθεσε ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής και ορίζεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου.

Το κείμενο

Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και υπογράφει η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται: «Εφόσον γίνει αποδεκτό από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδινή της 10ης Ιουλίου. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κα Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Επικρατείας»».

Ωστόσο όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτοςη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 το απόγευμα.

Μάλιστα γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν κάποια διαδικαστικού τύπου ζητήματα, γι αυτό και στο γραφείο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μέτρα αλλά αλλά για την εξουσιοδότηση της Βουλής προς τον Πρωθυπουργός για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Οι προτάσεις

Σημειώνεται ότιη Ελλάδα αιτείται δανείου 53,5 δις ευρώ από το μηχανισμό ESM και δεσμεύεται για μέτρα ύψους τουλάχιστον 12 δις ευρώ σε βάθος τριετίας.

Οι σημαντικότερες από τις προτάσεις προβλέπουν:

– Συντελεστή ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία, 13% για το ηλεκτρικό ρεύμα, βασικά τρόφιμα και ξενοδοχεία και 23% για εστίαση και τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

– Κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο, εκτός από αυτά της άγονης γραμμής.

– Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τους ΕΚΑΣ.

– Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και τα ενοίκια, του φόρου πολυτελείας, του φόρου για τις επιχειρήσεις και της προκαταβολής του.

– Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2016.

– Πακέτο αποκρατικοποιήσεων.