Δύο ώρες συνάντηση εργασίας με το επιτελείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και το επιτελείο του.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ τόσο στη συνάντηση εργασίας όσο και στην επίσημη συνάντηση που ακολούθησε διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλευρό των Ελλήνων.

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις, μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», ήταν το επαναλαμβανόμενο μήνυμα του προέδρου της ΕΕ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ τόσο για το θέμα της συμφωνίας όσο και για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν» είπε χαμογελώντας ο κ. Γιούνκερ δεσμευόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί με άμεσες διαδικασίες να ενισχύσει απευθείας την επιχειρηματικότητα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δηλαδή τα 35 δισ. ευρώ να πάνε κατευθείαν στην αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και να μην περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε βέβαια και για τις απογοητεύσεις που έζησε από την ελληνική πλευρά και κυρίως από την κυβέρνηση που όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις δε φέρθηκε με το θάρρος που έπρεπε σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «αυτή όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα που κάποια στιγμή θα κάνουμε αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συμφωνία παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ».

Σε ερώτηση για τις πρώτες εκτιμήσεις του Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Ο κ. Γιούνκερ, και αυτό είναι προϊόν και της πρωινής κουβέντας που κάναμε, μελετά τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του την πρόταση των Ελλήνων. Όπως μας είπε αντίστοιχη δουλειά γίνεται και από το ΔΝΤ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

» Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εδώ θα πρέπει να πούμε και μια αλήθεια: ότι τα περισσότερα πράγματα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι παλιότερες προτάσεις του προέδρου Γιούνκερ, είναι προτάσεις που κάποια στιγμή απορρίφθηκαν και τώρα επανέρχονται. Τέλος πάντων δεν είναι η ώρα για έναν τέτοιο απολογισμό. Πάντως υπάρχει μελέτη της ελληνικής πρότασης, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση μένει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες και να δουν και οι θεσμοί τις δικές τους λεπτομέρειες.»

Από την πλευρά του Ποταμιού συμμετείχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης και η επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου.

Ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο BHMA 99,5 είπε ότι οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές και ότι όλα κυλούν βάσει του χρονοδιαγράμματος.