Η αμερικανική σιωπή, ως είθισται, είναι ύποπτη. Πόσω μάλλον όταν η αφωνία ασκείται παραμονές του κρίσιμου για το μέλλον της Ελλάδας δημοψηφίσματος. Το υποδεικνύει η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα.

Η διαπίστωση ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται γενναίο κούρεμα ήταν μόνο η προειδοποιητική βολή της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο, όπως απέδειξαν όσα ακολούθησαν με τους Γάλλους να αναλαμβάνουν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς ρόλο υποστηρικτή της Ελλάδας έναντι του ανένδοτου των Γερμανών.

Παρότι αρμόδιες πηγές έσπευδαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιούργησε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ παραμονές του δημοψηφίσματος ως «μη πολιτική απόφαση, καθώς οι εκθέσεις για την Ευρώπη θα δημοσιοποιούνταν έτσι κι αλλιώς εκείνες τις μέρες», διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα. Η ομοβροντία δηλώσεων (την περασμένη Τετάρτη) από τον Τζακ Λιου και την Κριστίν Λαγκάρντ ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας είναι καταδικασμένη χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους της το αποδεικνύει.
Είχαν προηγηθεί οι επαφές της Ουάσιγκτον τόσο με το Παρίσι όσο και με την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το «βοήθησέ με για να σε βοηθήσω» που διαμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, συνοδεύτηκε σχεδόν ταυτόχρονα από μήνυμα της Ουάσιγκτον προς τον Ολάντ, «βοηθήστε μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Εξάλλου, μια τέτοια στήριξη είναι win win για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Προσφέρει στους Αμερικανούς τη σταθερότητα που επιθυμούν στην Ελλάδα και για γεωπολιτικούς λόγους και στον γάλλο πρόεδρο, που υποστήριζε έτσι κι αλλιώς την ελληνική κυβέρνηση, την ευκαιρία να βγει μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η δημοφιλία του είναι χαμηλή. Τούτων δοθέντων, η συνδρομή γάλλων τεχνοκρατών στη συγγραφή των ελληνικών προτάσεων ήταν απλώς η αρχή.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ. Το ίδιο μήνυμα φέρεται να απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών και στον έλληνα Πρωθυπουργό τα ξημερώματα της Τρίτης. Τα τηλεφωνήματα του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τρίτη, αλλά και οι επαφές του αμερικανού προέδρου με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Βερολίνο να υποχωρήσει από τη σκληρή γραμμή αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η μεταστροφή του Ντόναλντ Τουσκ. Το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Πολίτικο» άφηνε να εννοηθεί ότι ένα Οχι στο δημοψήφισμα θα έβαζε την Ελλάδα στην «αίθουσα αναμονής», δηλαδή σε παράλληλο νόμισμα και άρα σε σταδιακή έξοδο από την ευρωζώνη.

Την Πέμπτη, όμως, έκανε θεαματική στροφή υποστηρίζοντας ότι μια ρεαλιστική πρόταση από την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδευτεί «από μια εξίσου ρεαλιστική πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους δανειστές της». Η στροφή δεν ήταν ανεξάρτητη από το γεγονός ότι, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, υπήρξε επαφή του αμερικανού προέδρου με τον Τουσκ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον παρενέβη για να στηρίξει την Αθήνα στο μπρα ντε φερ με τους Γερμανούς. Η αμερικανική εμπλοκή στα ελληνικά πράγματα τους τελευταίους μήνες θυμίζει έντονα μέρες του ’70. Η στήριξη δεν περιορίζεται στο αυτονόητο επίπεδο δημόσιων δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι άνθρωποι του Τζακ Λιου που πηγαινοέρχονται επισήμως ή ανεπισήμως στην Αθήνα, έχουν προσφέρει συμβουλές και τεχνογνωσία στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, μάλιστα, ήταν αυτοί που άνοιξαν τα μάτια στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή της προηγούμενης δόσης του ΔΝΤ από το αποθεματικό της Ελλάδας στο Ταμείο. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε το γεγονός ότι παρά την αθέτηση της πληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου, το Ταμείο δεν επιτάχυνε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εσπευσε απλώς να δηλώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής».

Τελευταίο, όχι όμως λιγότερο σημαντικό, όχι μόνο δεν υπήρξαν στις τάξεις των Δημοκρατικών αρνητικές φωνές για την Ελλάδα, αλλά πριν από λίγες ημέρες δέκα Δημοκρατικά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και ένας γερουσιαστής με επιστολή τους στην Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησαν από το Ταμείο να δείξει ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς που υπέγραφε το κείμενο φημολογείται ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές έναντι της Χίλαρι Κλίντον.