Περισσότερες από οκτώ χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης ασύλου κατατέθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Σερβία, ποσοστό αυξημένο κατά 70% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικών Θεμάτων, Αλεξάνταρ Βούλιν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μετακίνηση πληθυσμών».

«Δεν είναι οικονομικό, δεν είναι πολιτικό πρόβλημα, είναι μετακίνηση πληθυσμών», τόνισε ο κ. Βούλιν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, σε σύσκεψη με την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), με θέμα το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο κ. Βούλιν, είπε ότι στο κέντρο υποδοχής μεταναστών, στην πόλη Πρέσεβο στη νότια Σερβία, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, εκδόθηκαν σήμερα το πρωί 626 βεβαιώσεις σε αιτούντες χορήγηση ασύλου.

Στη Σερβία, περίπου 60.000 άνθρωποι εξέφρασαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν δημιουργήθηκε στη Σερβία, ούτε μπορεί να επιλυθεί στη Σερβία και γνωστοποίησε ότι υπάρχουν ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και ότι χρειάζεται η συμβολή διερμηνέων, γιατρών και πάνω απ΄όλα σχέδιο και στρατηγική για τα επόμενα βήματα. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε χωρίς μια γενική πολιτική συμφωνία. Αυτό ζητάμε. Ταυτόχρονα, έχουμε αιτήματα να κλείσουμε ερμητικά τα σύνορά μας και από την άλλη να επιτρέψουμε να υπάρξει χώρος στη Σερβία για κάθε πρόσφυγα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανήλικων αιτούντων άσυλο και ότι υπάρχουν και κάποιοι που έρχονται χωρίς τους γονείς τους. Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γίνονται αντιληπτοί μόνο στη Σερβία, ενώ έχουν προηγουμένως περάσει από κάποιες χώρες της ΕΕ.