Μικρή ανάσα στους συνταξιούχους χωρίς τραπεζική κάρτα δίνει η υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε μέχρι και τη Δευτέρα η τραπεζική αργία, καθώς θα μπορούν να πάρουν άλλα 120 ευρώ από τα ανοιχτά υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης από 120 ευρώ θα μπορούν να πάρουν οι άνεργοι, για τους οποίους δεν υπήρχε έως τώρα πρόβλεψη, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού.

Παράλληλα τίθενται περιορισμοί στους έλληνες ταξιδιώτες του εξωτερικού, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν μαζί τους πάνω από 1.000 ευρώ. Ετσι, η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς που ίσχυε πολλά χρόνια πριν, τη δεκαετία του 1990, όταν υπήρχαν περιορισμοί στο συνάλλαγμα που μπορούσε κάποιος να πάρει μαζί του στο εξωτερικό. Το καθεστώς που ισχύει σήμερα βάζει πλαφόν τα 10.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, αλλά στην πράξη δεν γίνεται έλεγχος στους ταξιδιώτες.

Κατά τα άλλα, διατηρείται το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ, το οποίο στην πράξη γίνεται πολύ συχνά 50 ευρώ λόγω έλλειψης εικοσάευρων.

ΑΣΦΥΞΙΑ. Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι υπό ασφυκτική πίεση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους και προσβλέπουν σε συμφωνία της κυβέρνησης με την ευρωζώνη μέχρι την Κυριακή προκειμένου να μπορέσει σταδιακά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή εκτιμούσε χθες ότι η συμφωνία είναι αρκετά πιθανή και σημείωνε ότι ο μοναδικός φόβος είναι μια πιθανή αρνητική αντίδραση των Γερμανών την τελευταία στιγμή.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το όριο του ELA στα 89 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό όσο η χώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αναφέρουν μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν περισσότερες εισροές και λιγότερες εκροές από τις αναμενόμενες, κάτι που τους επιτρέπει να τα βγάλουν πέρα μέχρι την Κυριακή. Σημειώνεται ότι για τον σκοπό αυτό αναπτύσσεται και ατύπως συνεργασία μεταξύ των τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, όμως, η συμφωνία είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά και να επανέλθουν στην ομαλότητα.

Μόλις υπάρξει συμφωνία, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, θα μπορέσει να αυξηθεί το όριο του ELA. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρθούν αυτόματα όλοι οι περιορισμοί που υφίστανται σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να μη σπεύσουν οι πελάτες να αποσύρουν τα χρήματά τους ή να τα στείλουν στο εξωτερικό, μόλις επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες κανονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση τραπεζικής πηγής, η κατάσταση θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει προς τα μέσα ή στα τέλη της άλλης εβδομάδας, σταδιακά. «Αν υπάρχει πρόγραμμα δεν το φοβάμαι» έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή για την τύχη των τραπεζών το επόμενο διάστημα.

ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤ. Βεβαίως, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέο Γολγοθά το επόμενο διάστημα. Αμεσα αναμένεται να καταφθάσει ο επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να περάσουν από στρες τεστ και να εκτιμηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες τους. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, ιδίως μετά τη ραγδαία εκροή καταθέσεων το τελευταίο διάστημα.

Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επρόκειτο να έρθουν ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα επισπεύσουν την άφιξή τους. Θα συνεκτιμήσουν το ύψος των καταθέσεων, καθώς και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να προσδιορίσουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες.