Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αναγκάστηκε να διακόψει τις συναλλαγές του για αρκετές ώρες χθες όταν υπέστη την μεγαλύτερη τεχνική διακοπή σε αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σε σχεδόν δύο χρόνια. Η συνεδρία διεκόπη λίγο μετά τις 18:30 και άνοιξε πάλι στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο, η διακοπή αφορούσε ένα εσωτερικό τεχνικό θέμα και όχι επίθεση του κυβερνοχώρου. Άλλα χρηματιστήρια λειτούργησαν κανονικά.

Το NYSE χειρίστηκε 6,12% του όγκου των μετοχών στη χώρα, κυρίως μετά την επαναλειτουργία του, σύμφωνα με στατιστική του χρηματιστηρίου BATS Global Markets, σε σχέση με έναν μέσο όρο 13,4% τον Ιούνιο. Επίσης χειρίζεται καθημερινά και πάνω από 60% του όγκου των μετοχών στον δείκτη S&P 500 στο κλείσιμο της αγοράς, σύμφωνα με την αναλύτρια της Credit Suisse, Άνα Αβράμοβιτς.

Πολλοί χρηματιστές είπαν ότι δεν τους επηρέασε η διακοπή γιατί υπάρχουν συνολικά 11 χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, μαζί με πάνω από 40 ιδιωτικές εταιρείες χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε η συναλλαγή μετοχών εισηγμένων στο NYSE δεν διακόπηκε.

«Αυτή είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η κατάτμηση των αγορών στις οποίες ζούμε έχει κάποιο λόγο ύπαρξης», είπε ο Ντέϊβ Νέϊντιγκ, διευθυντής χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμων αμοβαίων κεφαλαίων στην εταιρεία ανάλυσης FactSet Research Systems. «Αν αυτό συνέβαινε στο (χρηματιστήριο του Λονδίνου), θα ήσουν αναγκασμένος να κοιτάς μια κενή οθόνη», πρόσθεσε.

Το τεχνικό πρόβλημα συνέβη την ίδια μέρα που μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Αμερική, η United Airlines, αναγκάστηκε να διακόψει όλες τις πτήσεις της για δύο χώρες, ενώ τεχνικά προβλήματα είχε και η αρχική σελίδα του ιστότοπου της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.