Αρνητική στάση κρατάει η ΝΔ για ένα άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα της χώρας μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει άμεσα προημερησίας συζήτηση στη Βουλή και να ξεκαθαρίσει τι δική του θέση.

Για την απόφαση αυτή ο κ. Μεϊμαράκης ενημερώνει αυτήν την ώρα την ΚΟ της ΝΔ ενώ γνωστοποίησε ότι τις μεταμεσονύχτιες ώρεςεπικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο κατέστησε σαφές, όπως είπε, ότι η απόφαση ενός Grexit μπορεί να ληφθεί μόνον από τον ελληνικό λαό και πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καμία εντολή να προχωρήσει σε ρήξη με την Ευρώπη.

Ο κ. Μεϊμαράκης κινήθηκε σε δραματικούς τόνους τόσο από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ όσο και στις συνομιλίες του με άλλους κομματικούς παράγοντες, καθώς εμφανίζεται να μην αποκλείει ότι με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει μέσα από ένα Ναι – Οχι μια παράταση της σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Τα σήματα που έχουν φθάσει ωστόσο τις τελευταίες ώρες στην αξιωματική αντιπολίτευση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στο γαλάζιο επιτελείο ότι από τη Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς συμφωνία ξεκινούν άμεσα από την Κυριακή διαδικασίες αποβολής της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλούμενος και τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποίησε για τεράστιες ευθύνες όλων των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων στην περίπτωση της ρήξης.

Κομματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί μάλιστα ότι τις τελευταίες ώρες ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχεται πιέσεις να αποτρέψει την πορεία προς το Grexit ακόμη και μέσω της παραίτησής του.

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε, εξάλλου, τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, αρνούμενος μια άτυπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στηλιτεύοντας και την πρωινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πέραν αυτόν ουσιαστικά διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει στη Βουλή την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση με τους εταίρους, καθώς αυτή την ώρα προέχει «η σωτηρία της χώρας».

Νωρίτερα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του. Είπε, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να σωθεί, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.