Για τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μείνει στη ζώνη του ευρώ μέσω των προτάσεων που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.

Επισημαίνεται ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τους άλλους 18 ηγέτες της ζώνης του ευρώ -πολλοί από τους οποίους είναι αγανακτισμένοι μετά από πέντε χρόνια ελληνικής κρίσης- να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για ένα μεγάλο νέο δάνειο διάσωσης της χώρας.

Το δημοσίευμα εκτιμά ως σημείο κλειδί των συζητήσεων το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους επισημαίνοντας ότι «χωρίς κάποια σαφέστερη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους, ούτε η Ελλάδα ούτε το ΔΝΤ είναι πιθανό να αποδεχθούν μια συμφωνία», κάτι που θα είναι μεγαλύτερο από όσα η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της θα μπορούν να αποδεχθούν.

Προσθέτει ότι ο ενισχυμένος με το «Οχι» έλληνας Πρωθυπουργός είχε επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών τη Δευτέρα αφού πρώτα «αντικατέστησε τον τραχύ στο ύφος Βαρουφάκη», ωστόσο έδωσε λίγες λεπτομέρειες δημοσίως για το τι μεταρρυθμιστικές παραχωρήσεις θα ήταν διατεθειμένος να κάνει για να πείσει τους βαθιά πλέον σκεπτόμενους Ευρωπαίους να δανείσουν στην Αθήνα περισσότερα χρήματα μετά από πέντε μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται στο άρθρο, πάντως, ότι οι προτάσεις του δεν αναμένετο να είναι πολύ πιο ενισχυμένες σε σχέση με το γράμμα που έστειλε στους εταίρους την περασμένη εβδομάδα, αποδεχόμενος τους περισσότερους όρους των δανειστών σε πρόταση που όμως δεν ήταν πια στο τραπέζι.

Κάνει ωστόσο το άρθρο αναφορά στις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες όπως επισημαίνει η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμα και τώρα κάποιες εξαιρέσεις από τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις για «ειδικά ενδιαφέροντα».

Κάνει λόγο ιδιαίτερα στην επιθυμία της Αθήνα να διατηρηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά και να μην περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Πάνο Καμμένο.