Τριανταένα άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν την Τετάρτη από βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι, τη μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού της Υεμένης, κοντά στο λιμάνι Αντεν νότια της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής και μάρτυρες, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν ότι τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού εξαπλώνονταν ραγδαία.

Η Υεμένη, η οποία έχει υποφέρει μακροχρόνια από φτώχεια και πείνα, αντιμετωπίζει τεράστια ανθρωπιστική κρίση από τον Μάρτιο που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ των Χούτι και των συμμάχων του εξόριστου προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χαντί, οι οποίοι καθοδηγούνται από τη γειτονική Σαουδική Αραβία.

Ο ΟΗΕ κατατάσσει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη στο υψηλότερο επίπεδο, μαζί με εκείνες του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και του Ιράκ.

«Πάνω από 21,1 εκατομμύρια άτομα ή παραπάνω από το 80% του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζεται αυτήν την στιγμή κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεσή του την Τρίτη ότι κατά μέσο όρο 150 νέες περιπτώσεις δάγκειου πυρετού και περίπου 11 θάνατοι ασθενών δηλώνονταν καθημερινά.

Στην πρωτεύουσα Αντεν, πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 8,000 κρούσματα δάγκειου πυρετού από τότε που ξέσπασε η κρίση, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, βενζίνη και ιατροφαρμακευτικό υλικό.