Δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών ο Μάρτιν Σουλτς πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, σύμφωνα με δηλώσεις του στην Die Welt.

Εκτιμά ειδικότερα ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας δεν υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από την Κυριακή: «Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα», τότε «θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος».

Σύμφωνα με το πρόεδρο της Ευρωβουλής, το Eurogroup ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση και «το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συζητηθούν όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους».

Εξάλλου σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο Σουλτς εκτίμησε ότι «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για όσο διάστημα επικρατεί αβεβαιότητα για το πού πάει η Αθήνα».

Εξήγησε παράλληλα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και εκεί πρέπει να συμπεριφερθούν ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο και να μην στέλνουν συνεχώς νέα και συγκεχυμένα μηνύματα».

Παράλληλα χαρακτήρισε τη διαπραγματευτική τακτική του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «πολύ εξοργιστική και επίσης απογοητευτική».