Τη διασφάλιση και τη συνέχιση των συγχρηματοδοτούμενων έργων ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι κατασκευαστές.

Στην επιστολή που εστάλη την Πέμπτη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) οι κατασκευαστές εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των έργων. Όπως λένε, τα έργα έχουν σταματήσει αφού όλοι οι προμηθευτές ζητούν μετρητά.

« Η εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ – των μόνων που υλοποιούνταν μέχρι χθες στη χώρα- σταματά ολοσχερώς αυτές τις ημέρες διότι κανείς προμηθευτής πρώτων υλών, δομικών προϊόντων, συνεργείων κλπ δεν είναι διατεθειμένος να κομίσει στους αναδόχους των έργων τα απαραίτητα υλικά για την ομαλή και ασφαλή εκτέλεση των έργων, χωρίς την προηγούμενη καταβολή μετρητών, τα οποία λόγω της ΠΝΠ είναι ανύπαρκτα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας οι κατασκευαστές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για απενταξη των έργων εξαιτίας της διακοπής στη χρηματοδότηση αλλά και την εκτίναξη της ανεργίας.

Ο ΣΑΤΕ αναφέρει ότι «ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα γεννά στον κατασκευαστικό κλάδο η ξαφνική αβεβαιότητα περί της παραμονής της Ελλάδας στο ευρω και την Ευρωζώνη, και το οποίο, στην περίπτωση των δημοσίων έργων, μεταφράζεται σε « ξαφνικό θάνατο» του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και το επόμενου νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, με πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τη διάθεση ή μη των ευρωπαϊκών πόρων στη χώρα».