Τσουνάμι αντιδράσεων από χιλιάδες συνταξιούχους που τελικά θα μπορέσουν να σηκώσουν μόνο 120 ευρώ από τα τραπεζικά καταστήματα, έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές παλινωδίες όσον αφορά τα όρια αναλήψεων για τις συντάξεις.

Ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλεπόταν ότι η πληρωμή των συντάξεων εξαιρούνταν από τους περιορισμούς στις αναλήψεις, όσοι δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση σε όλο το ποσό της σύνταξής τους, αλλά εντέλει μπορούν να σηκώσουν μόνο 120 ευρώ για όλη την εβδομάδα.

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με την οποία από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή θα ανοίξουν περίπου 1.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Ουσιαστικά πρόκειται για τριπλό εμπαιγμό από την κυβέρνηση προς τους συνταξιούχους: αρχικά οι συντάξεις είχαν εξαιρεθεί από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, δηλαδή οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να κάνουν ανάληψη όλου του ποσού. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι για εκείνους που δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες αναλήψεων θα άνοιγαν τα καταστήματα και το όριο των 60 ευρώ ανά ημέρα θα ήταν σωρευτικό. Δηλαδή, αν κάποιος πήγαινε στο κατάστημα την Πέμπτη θα μπορούσε να σηκώσει συνολικά 240 ευρώ (60 ευρώ ανά ημέρα για τέσσερις ημέρες). Τελικά, όμως, το όριο έπεσε στα 120 ευρώ και μάλιστα αφορά ολόκληρη την εβδομάδα. Ενώ δηλαδή οι συνταξιούχοι αρχικά θα είχαν πρόσβαση σε όλη τη σύνταξη, εντέλει είναι οι πιο ριγμένοι από το σύνολο των καταθετών.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγήσουν αμέσως κάρτες αναλήψεων σε αυτούς τους συνταξιούχους προκειμένου να σηκώνουν χρήματα από τα ATM. Ακόμα όμως και υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία έκδοσης διαρκεί τουλάχιστον λίγες ημέρες, ενώ απαιτεί από τον πελάτη να προσκομίσει και μία σειρά δικαιολογητικών. Πρόκειται δηλαδή για ακόμη έναν κυβερνητικό εμπαιγμό, καθώς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να αρθεί η τραπεζική αργία και, άρα, να ανοίξουν ξανά τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. Οι λίστες με τα καταστήματα βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα στη διεύθυνση: http://www.minfin.gr/?q=el/news/news/katasthmata-5%20trapezwn

Επίσης, λίστες με τα καταστήματα έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους και οι τράπεζες. Ουσιαστικά, πρόκειται για περίπου ένα υποκατάστημα ανά τράπεζα για κάθε γειτονιά, ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι για την πραγματοποίηση της ανάληψης οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο και θα μπορούν να κάνουν ανάληψη έως 120 ευρώ. Την ανάληψη μπορούν να πραγματοποιήσουν και συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι προσκομίζοντας επιπλέον των ανωτέρω νομιμοποιητικών εγγράφων και το σχετικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση του δικαιούχου της σύνταξης. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

ΑΔΕΙΑ ΑΤΜ. Παράλληλα, προβλήματα αντιμετώπισαν οι συναλλασσόμενοι σε χιλιάδες ATM καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν ανάληψη ολόκληρου του ποσού των 60 ευρώ που προβλέπεται από τα capital controls. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα θα εξαντληθούν σύντομα, γεγονός που θα οδηγήσει σε άδεια ATM και ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Πλέον, με τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ να εξαντλούνται, τα μηχανήματα ήταν εφοδιασμένα μόνο με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε άτυπο ψαλίδισμα του ημερήσιου ορίου. Τα ATM που είχαν εφοδιαστεί με χαρτονομίσματα των 20 ή και των 10 ευρώ ήταν περιορισμένα και όπου υπήρχαν, εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα. Οπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές, τα ATM εφοδιάστηκαν με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συναλλασσόμενοι, ενώ παράλληλα τα αποθέματα σε χαρτονομίσματα των 20 και των 10 ευρώ μειώνονται δραστικά.

Μάλιστα, εκφράζουν φόβους ότι με τη λήξη του προγράμματος, η ΕΚΤ δεν θα στείλει νέα χαρτονομίσματα στην Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 2010 και το 2012 –μιας και οι καταθέσεις είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Τι έλεγε η κυβέρνηση

Κυριακή: Θα ανοίξουν τραπεζικά υποκαταστήματα τη Δευτέρα για ανάληψη όλου του ποσού της σύνταξης

Δευτέρα:Θα ανοίξουν τραπεζικά υποκαταστήματα την Πέμπτη για ανάληψη 240 ευρώ από το ποσό της σύνταξης

Τρίτη: Θα ανοίξουν τραπεζικά υποκαταστήματα την Τετάρτη (σήμερα) για ανάληψη 120 ευρώ. Επιτρέπεται μία ανάληψη μέσα στην εβδομάδα

ΟΑΕΕ

Μισή σύνταξη

Τη μισή σύνταξη θα πιστωθούν σήμερα οι 350.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών)καθώς δεν έχουν συγκεντρωθεί τα χρήματα που απαιτούνται μηνιαίως.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Τάσος Πετρόπουλοςτόνισε ότι από τοκλείσιμο των τραπεζών δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθεί το κονδύλι των 260εκατ. ευρώ καθώς δεν καταβλήθηκαν οιεισφορές ενώ τοΓενικό Λογιστήριο του Κράτουςδεν κατέβαλε τη μηνιαία επιχορήγηση.Ετσι σήμερα θα καταβληθούν τα130 εκατ. ευρώκαι τα υπόλοιπα την επόμενη εβδομάδα εάν τα ποσά συγκεντρωθούν.

Στο μεταξύ να μεταφέρουν υποχρεωτικά όλα τα πλεονάζοντα κεφάλαια σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) καλούν με επιστολή τους ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.