Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, εκτιμά το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. Ωστόσο, ο ίδιος συμπληρώνει, ότι δεν υπάρχει και εγγύηση ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε σε συνέντευξη του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Τρίτη τη δόση ύψους 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαζικές αναλήψεις χρημάτων των Ελλήνων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιθανόν να καταστήσουν αναγκαίο τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα πληρωμών των ελληνικών τραπεζών. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου τη λειτουργία του κράτους.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νοβόντι είπε οτι θα μπορούσε να υπάρξει θετική έκπληξη , αλλά «έως τώρα συνέβαιναν πάντα αναπάντεχα, αρνητικά γεγονότα». Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ήταν σε καλή πορεία και ο ίδιος πριν από τρεις ή πέντε ημέρες πίστευε ότι το πρόγραμμα μπορούσε να οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, ο συνδυασμός της αιφνιδιαστικής εξαγγελίας δημοψηφίσματος και της σύστασης της ελληνικής κυβέρνησης για απόρριψη του προγράμματος, υπήρξε καταλυτικός για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήγει ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, θα ήταν δύσκολο να παραταθεί έστω και για μία μόνον εβδομάδα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.